IT i Tehnologija

Pedeset priznanja za Samsung Electronicsna takmičenju International Design Excellence Awards 2023


Samsung je osvojio srebrnu i tri bronzane nagrade, a dao je i 46 finalista za inovativna dizajnerska rješenja koja unapređuju životni stil i iskustvo potrošača.

Samsung Electronics je saopštio da je dobitnik priznanja za dizajn na međunarodnom takmičenju International Design Excellence Awards (IDEA) 2023, gdje je osvojio jednu srebrnu i tri bronzane nagrade, a može i da se pohvali sa 46 istaknutih finalista.

IDEA je jedan od najprestižnijih svjetskih programa nagrada za dizajn i održava ga Američko društvo industrijskih dizajnera (IDSA). Osnovano 1980. godine, takmičenje IDEA nagrađuje dostignuća u industrijskom dizajnu. Ove godine IDEA je izabrala pobjednike u 20 kategorija, uključujući kućne aplikacije, elektroniku široke potrošnje i digitalnu interakciju. Ključni kriteriji obuhvataju, između ostalog, inovacije u dizajnu, prednosti za korisnika, korist za društvo i još mnogo toga.

Samsung dizajn odražava promjene vrijednosti kompanije i inovativnu tehnologiju. Kompanija je prepoznatljiva po svojoj izvrsnosti u dizajnu fokusiranom na životni stil i iskustva potrošača.

Naglašavajući važnost “filozofije dizajna usmjerene ka čovjeku”, TM Roh, predsjednik i rukovodilac Centra za korporativni dizajn kompanije Samsung Electronics, rekao je: “Nastavit ćemo se truditi da obogatimo živote naših kupaca dizajnom koji je u harmoniji sa njihovim okruženjem, kao i osnovnim dizajnom koji daje prioritet jasnoći svrhe proizvoda.”

Samsung je osvojio jednu srebrnu nagradu za najsavremeniji proizvod

AirDresser po mjeri, sredstvo za čišćenje odjeće koje zadovoljava potrebe potrošača za bržom i lakšom njegom odjeće, koje koristi vještačku inteligenciju za lakšu i higijensku brigu o odjeći.

Samsung je osvojio tri bronzane nagrade za harmoničan dizajn sljedećih proizvoda:

Prečišćivač vode po mjeri ima ugrađeni dizajn koji podrazumijeva ugradnju modula za prečišćavanje vode ispod sudopere i usklađuje se sa kuhinjskim prostorom, omogućavajući kupcu da odabere boju slavine koja odgovara njegovim željama i ukusima.

Mašina za veš po mjeri (Bespoke AI™ Laundry) može se pohvaliti integrisanim dizajnom za pranje i sušenje veša, radnom visinom prilagođenom većini potrošača i kontrolnom pločom kojom se upravlja i mašinom za pranje i sušilicom.   

Jet Bot AI+ poboljšava funkcije autonomnog kretanja putem pametne AI kontrole i prepoznavanjem i razlikovanjem prepreka pomoću 3D senzora.

Od proizvoda do UX dizajna, ukupno 50 nagrada za televizore, kućne aparate i pametne telefone

U kategoriji proizvoda, širok spektar dizajna Samsung proizvoda je proglasen finalistima, uključujući:

  • Novi QLED 8K, televizor koji donosi impresivni doživljaj sa infinity ekranom.
  • Solarcell Remote, daljinski upravljač za televizor koji ima solarni panel za praktično punjenje, a ne baterije za jednokratnu upotrebu.
  • Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4, pametni telefoni koji maksimizuju korisničko iskustvo, sa velikim poklopcem u novom inovativnijem obliku. 
  • Galaxy Book 3 Pro Series, prenosivi računar koja pruža pogodnije korisničko iskustvo sa vrhunskim tankim metalnim dizajnom i povezivanjem sa širokim spektrom Galaxy proizvoda.

U drugim kategorijama, proizvodi sa Samsung dizajnom koji vode računa o pristupačnosti i okruženju proglašeni su istaknutim finalistima, uključujući:

  • Gesture UX, koji omogućava kontrolu TV ekrana i titlova na osnovu prepoznavanja pokreta ruke radi pobošanog iskustva gledanja kod korisnika sa oštećenjem sluha.
  • Samsung Space Tycoon, igrica simulacije virtuelnog prostora i upravljanja na Roblox metaverse platformi u kojoj korisnici mogu da kreiraju i igraju igrice i dijele iskustva koristeći Samsung proizvode.