Novosti

Novi predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma otkrio šta će biti prvi potezi


Prije nekoliko dana održana je konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora BH Telecoma, a za predsjednika imenovan je Sedad Avdić.
On je na čelo NO ove javne kompanije došao kao prijedlog NiP-a.

Impresivna biografija

Avdić ima impresivnu biografiju. Tako se na zvaničnoj stranici BH Telecoma navodi da je diplomirao 1997. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Kuala Lumpuru u Malezija, gdje je započeo svoju poslovnu karijeru u IT-u, a potom i u sektoru telekomunikacija već 1996. godine, piše Raport.

Više od 20 godina radi u sektoru telekomunikacija, kao zaposlenik ili kao stručnjak-konsultant vodeći projekte i razvijajući poslovna rješenja i strategije za vodeće tvrtke u ICT i telekomunikacijskom sektoru, gdje je stekao iskustvo u području razvoja strategije, implementacije novih tehnologija i poslovnih modela, te u razvoju i uvođenju novih proizvoda i usluga na tržište.

Od 2002. godine zaposlen je kao product and portfolio manager u T-Systems International GmbH, globalnom informacijsko-komunikacijskom preduzeću, koja je član Deutsche Telekom grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u SR Njemačkoj i svijetu.

Godine 2007. prešao je u središte grupacije Deutsche Telekom AG na mjesto višeg upravitelja portfolija u odjeljenju za inovacije s isključivim fokusom na proizvode i usluge budućnosti.

U razdoblju od 2008. do 2022. prvih pet godina radio je kao viši menadžment konsultant za tehnološke strategije u telekomunikacijskom sektoru u konsultantskoj kući DETECON GmbH, a zatim kao suvlasnik konsultantske kuće i partner za razvoj strategije za uvođenje novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Od jula 2023. godine zaposlen je kao digitalni strateg u TÜV Rheinland AG (SR Njemačka), globalnom lideru u sektoru testiranja, inspekcije i certificiranja proizvoda i usluga, gdje razvija i moderira proces digitalne transformacije te razvoj novih digitalnih poslovnih modela.

Sad je došao u BH Telecom, a za Raport je govorio o planovima i ciljevima.

Što više tržišta
Očekuje se javnost očekuje da imamo plan, i bit će nešto spremljeno. U ovom momentu ne mogu o konkretnim potezima govoriti. Nećemo ostati dužni, spremit ćemo nešto. Želimo da ova kompanija dobije što više tržišta. Konkretne mjere vam ne mogu govoriti”, naveo je Avdić.

Mnogi su koji kažu da kompanije poput BH Telecoma radi u zastarjelim načinima rada, ali Avdić kaže da ima nade.

“Naravno da ima nade, normalno da ima i normalno da se mijenja tržište, razne tranzicije prolaze, a cilje je tranzicija prema boljem i izabrat ćemo najbolji put za to”, ističe on.

Kaže da već 25 godina radi u telekomunikacijama i da će to iskustvo iskoristiti.

Tu ja vidim svoj doprinos, svojim znanjem i iskustvom da doprinesem boljitku ali i da uprem prstom u određene teme koje nas čekaju”, naveo je.

Kaže da je sljedeći korak imenovanje nove uprave, prije svega Upravnog odbora.

Mi smo kontrolni mehanizam, koji predstavlja vlasnika, a to je Federacija i kontrolni mehanizam koji prati i nadgleda da se sve radi kako treba. Tu je naš posao primarno i obiman je”, kaže Avdić.

Kaže da je prethodni Nadzorni odbor prestao sa zasjedanjem još u aprilu.

Nadzorni odbor je prestao sa radom još u aprilu. Tako da imamo mnogo materijala, puno stvari koje moramo retroaktivno da pregledamo, revidiramo, odbijemo, prihvatimo ili pošaljemo na doradu. Puno domaće zadaće. Prije nego se pozabavimo budućnošću, moramo se velikim dijelom pozabaviti prošlošću”, zaključio je Sedad Avdić u izjavi za Raport.