Tema u fokusu

Samir Šibonjić, ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona: Rekordan iznos poticaja od 8,2 miliona KM u 2023.


Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona  je u proteklih osam  mjeseci  2023. godine  imalo veliki broj aktivnosti usmjerenih na jačanju privrede i poslovne atmosfere na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. 

Prema riječima Samira Šibonjića, ministra privrede u Vladi ZDK, od svog dolaska na čelo Ministarstva privrede Zeničko – dobojskog kantona posjetio je veliki broj kompanija i dobio uvid u njihovo poslovanje.

Želja  nam je da napravimo što je moguće bolju saradnju sa svim  privrednicima, udruženjima, Privrednom komorom, razvojnim agencijama i svima onima koji rade na teritoriji Zeničko – dobojskog kantona.  Svi skupa predanim radom napravili smo takvu atmosferu u našem Kantonu da naša privrede raste iz dana u dan, a posebno nas raduje rast izvoza iz Zeničko – dobojskog kantona. Prema zvaničnim podacima imali smo rast u prvom tromjesečju ove godine u iznosu od 11,3 %. Zato s ponosom možemo reći da je privreda Zeničko – dobojskog kantona stub privrede Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Šibonjić.

Možete li  dati ocjenu stanja privrede u ZDK  za sedam mjeseci 2023.?

Svima je poznato da je privreda Zeničko – dobojskog kantona jedna od najsnažnijih u Bosni i Hercegovini i regionu, kada je u pitanju omjer broj stanovnika i broja privrednih subjekata. 

Imamo jako razvijenu metalnu industriju i lideri smo u regionu u proizvodnji čelika. Imamo razvijenu drvnu industriju i veliki broj kvalitetnih proizvođača namještaja, a lideri smo i u proizvodnji celuloze u regionu. Bilježimo veliki zamah u prehrambenoj industriji, a najveći proizvođači mesa, posebno piletine, nalaze se upravo u našem Kantonu. Nekoliko najkvalitetnijih brendova mineralnih voda nalaze se takođe u našem Kantonu. Naša tekstilna industrija proizvodi za najpoznatije svjetske brendove, a ujedno imamo nekoliko domaćih proizvođača koji su se kvalitetom nameću na domaćem i inostranom tržištu. 

Koje najznačajnije projekte je Ministarstvo privrede ZDK realizovalo u  prošloj godini, kao i za sedam mjeseci 2023.?

Ministarstvo privrede i Vlada Zeničko – dobojskog kantona odobrili su do sada najveći iznos sredstava u svrhu poticaja razvoja privrede i izgradnju i uređenje industrijskih zona na teritoriji Zeničko – dobojskog kantona. Bez obzira što je 8,2 miliona KM rekordan iznos poticaja do sada, mišljenja sam da trebamo još više pomagati i jačati našu privredu. Očekujemo od Federalnog nivoa vlasti što skoriju reformu i usvajanje zakona o doprinosima kako bi se smanjilo opterećenje na plaće, a samim tim stvorila mogućnost da naši privrednici povećaju plaće našim radnicima. Kroz razne vidove poticaja radimo sve što je u našoj moći da olakšamo poslovanje našim privrednicima i njihovim uposlenicima i uvjeren sam da ćemo za kratko vrijeme značajno povećati nivo investicija, kao i broj zaposlenih u Zeničko – dobojskom kantonu. Imamo jako uspješne privrednike, kreativne i vrijedne radnike koji svojim vrijednim rukama stvaraju nove vrijednosti. Presretni smo kad znamo da se veliki broj naših proizvoda, unatoč žestokoj konkurenciji, izvozi u zemlje širom Evrope i svijeta. Svaki naš proizvod koji izvezemo iz Bosne i Hercegovine predstavlja zapravo sve nas. Uložit ćemo dodatne napore da se ovaj pozitivni trend nastavi i da imamo rast izvoza svake godine. Naravno to možemo učiniti samo sa zadovoljnim privrednicima i radnicima, i usvajanjem i uvođenjem novih tehnologija. 

Koje projekte namjeravate realizovati do kraja 2023. godine?

Prioritet kojem smo se maksimalno posvetili u prvim mjesecima rada u Ministarstvu, a što će ujedno obilježiti 2023. godinu, jeste vraćanje povjerenja u institucije. 

Želimo privrednicma biti maksimalno na usluzi, da zajedno s njima u budućnosti pravimo još više i radimo još bolje, skupa idemo na sajmove, kreiramo nove poticaje. Također,  trudit ćemo se da pomognemo našim malim i srednjim preduzećima, da put koji prelaze pređu sa našom pomoći lakše i brže, da stvaramo društvo jednakih šansi kako bi se naš Kanton i Bosnu i Hercegovinu dalje razvijali. Cilj je jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine, jer ekonomija je motor i pokretač procesa rasta i razvoja  svakog društva.

Da li ste kao ministar uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste planirali?

Ocjenu za rad Ministarstva trebaju dati građani, a za rad ministra privrede ocjenu trebaju dati naši privrednici koji rade i posluju na prostoru Zeničko – dobojskog kantona. 

Mogu samo kazati da sam zadovoljan jer sam uspio nametnuti rad po programu koji sam imao priliku donijeti preuzimanjem Ministarstva, za koji sam obećao da ću ga skupa sa svojim saradnicima pokušati realizirati. S obzirom da imamo još mnogo vremena do kraja godine, ubijeđen sam da ćemo uraditi još puno toga.

Koji su najveći problemi ili izazovi s kojima se susrećete u radu?

Kao neko ko dolazi iz privrede navikao sam na rad u kontinuitetu. Mogu slobodno reći da dobro poznajem izazove i probleme sa kojima se susreću naši privrednici. Osoba sam koja pokušava pronaći rješenje za svaku situaciju u kojoj se nađem. Mislim da je najveći problem za sve nas retorika pojedinih političara i visoko pozicioniranih dužnosnika koji ne vode računa o tome kakve poruke šalju iz Bosne i Hercegovine. Koristim priliku da pozovem sve naše predstavnike da vodimo računa o svakoj izgovorenoj riječi, da svi skupa ohrabrimo naše mlade da ostanu u svojoj zemlji, da se ovdje bave biznisom, ali i da se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a ne da iz nje odlaze. 

Na nama je odgovornost da stvaramo povoljan privredni ambijent, i pozitivnu atmosferu uopće. Na nama je da razvijamo Bosnu i Hercegovinu za generacije koje dolaze. Mogu kazati da se prvi rezultati ovakvog pristupa i angažmana već vide. Imam informaciju da se već oko 100 ljudi vratilo iz inostranstva i zaposlilo u kompanijama na području Zavidovića i Žepča. Sličan trend bilježimo i na području Tešnja. 

Dakle, ipak je moguće i u stanju smo odgovoriti na izazove sa kojima se susrećemo. Bosna i Hercegovina je naša obećana zemlja, i nigdje nam neće biti bolje nego u našoj domovini. Kao ministar, činim sve da poslovni ambijent u našem Kantonu bude motivacija za ostanak, a ne za odlazak iz države.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja 2023. i dalje?

Želja nam je da  prije svega ova 2023. godina bude uspješna, kako bismo svi zajedno, a naročito naši privrednici, ispunili planove na svim poljima. Naravno, moramo uvijek biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo kada pravimo planove za budućnost.  Dakle, dalje unaprijeđenje poslovnog ambijenta, povećanje izdvajanja za poticaje privredi, insistiranje na rasterećenju privrede i smanjenju opterećenja na plaće kako bi se one drastično povećale, a time i standard naših radnika. Sve ovo će biti stimulans za investitore domaće i inostrane da nastave sa ulaganjima i još jačim poslovnim aktivnostima.