Novosti

Perutnina Ptuj nastavlja s intenzivnim investicijama u proizvodnju


Grupa Perutnina Ptuj lani je zabilježila 441 milion eura prihoda od prodaje, što je gotovo 30 posto više nego godinu prije.
Ukupno su proizveli i prodali više od 121.000 tona mesa i prerađevina, što predstavlja rast od osam posto, a godinu su završili sa više od 45 miliona eura čiste dobiti, što je gotovo 50 posto više nego 2021. godine.

Kako je u godišnjem izvještaju pojasnio Enver Šišić, predsjednik Uprave Grupe Ptuj s više od 4200 zaposlenih u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, porast prodaje najvećim je dijelom rezultat većeg obima prodaje u Srbiji, Austriji i Crnoj Gori, pri čemu je prodaja proizvoda od peradi porasla za dobrih sedam posto i premašila 43.000 tona.

Na nivou slovenske matice s oko 2000 zaposlenih prihodi Perutnine lani su porasli za 23 posto na 227 miliona eura zahvaljujući višim prodajnim cijenama za prodaju osnovnog programa. Ukupno su prodali gotovo 56.000 tona mesa i mesnih prerađevina, što je otprilike kao i godinu prije. Čista dobit povećana je za 47 posto i lani je iznosila 22,7 miliona eura.

Inače, ptujska grupa je u 2022. godini čak 74 posto svoje prodaje ostvarila na inostranim tržištima, najviše u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje posluju njihove tvrtke kćeri. Na sva tri navedena tržišta u strukturi je povećan i udio prodaje unutar grupe. Od tržišta na kojima grupacija nema vlastite tvrtke, najviše su prodali u Švicarsku i Kosovo.

I prošle godine nastavili su s intenzivnim investicijskim ciklusom, pri čemu smo za tu namjenu izdvojili 56 miliona eura, što je čak 140 posto više nego godinu prije, uglavnom za dodatna ulaganja u proizvodne i klaoničke pogone na tržištu Hrvatske i Srbije. .

U Srbiji je prošle godine nakon 2021. godine otvoren drugi kompleks novih modernih farmi s kapacitetom za uzgoj dva milona pilića godišnje, dok ove godine planiraju još dva. U Bosni i Hercegovini je završena investicija u povećanje klaoničkih kapaciteta i automatizaciju klaonice, a krenula je i investicija u novu valionicu i proširenje prerade za proizvodnju kobasica.

U Hrvatskoj su započeli s posebno važnim ulaganjem u povećanje kapaciteta silosa i sušare, kao i u povećanje baze primarne proizvodnje, klaoničkih kapaciteta i modernizaciju proizvodnje, te u solarne elektrane. Trenutno je središnja investicija dogradnje klaonice u Ptuju u fazi projektiranja. Riječ je o višemilionskoj investiciji koja ne podrazumijeva samo modernizaciju proizvodnih linija i opreme, već uključuje i cjelovitu obnovu tehnološke opreme.

Prošle godine na troškovnu stranu poslovanja značajno je utjecalo značajno povećanje cijena energenata i strateških sirovina (pšenica, kukuruz, soja, ulje), pomoćnog materijala i usluga te plaća. Iznos potonjeg povećan je za pet miliona eura u 2022., što je najveći godišnji porast u historiji tvrtke, a nešto slično planiraju i ove godine.

Uprkos izazovnim uvjetima, uprava Perutnine ove godine očekuje nastavak rasta u svim poslovnim područjima i regijama. To im je cilj i Uprave u novom mandatu, jer do njegova kraja žele prijeći magičnu granicu od 200.000 tona godišnje proizvodnje i prodaje mesa i proizvoda.