Novosti

Privredna komora FBiH učestvovala na godišnjem sastanku Savjetodavnog odbora za Mediteran u okviru organizacije PlasticEurope


Na Međunarodnom sajmu industrije plastike i gume, koji se održava u Milanu (Italija) od 05. do 08.09. ove godine, održan je redovni godišnji sastanak Savjetodavnog odbora za Mediteran u okviru organizacije PlasticEurope. Pomenuto tijelo kroz svoje članove kontinuirano radi na istraživanju i donošenju prijedloga nadležnim institucijama u matičnim zemljama.

Na ovom sastanku su razmatrane između ostalog i uloge mehaničke i hemijske reciklaže u ostvarenju globalnih ciljeva zaštite okoline kao i promjenama koje donose najnovije EU legislative.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH kao aktivan član ovog tijela je na ovogodišnjem sastanku odbora predstavio aktivnosti Komore u predmetnim oblastima u proteklom periodu.

Članovima odbora su predstavljene prednosti uspostavljenog Sistema produžene odgovornosti kroz Operatere Sistema za ambalažni i elektronski otpad, kroz ostvarene rezultate operatera i ispunjenje ciljeva u period od 2012. do 2022. godine u FBiH, čime je sistem Operatera Sistema u zbrinjavanju otpada ocijenjen kao primjer dobre prakse.

Osim toga, predstavljene su i aktivnosti koje Komora provodi kroz projekte vezane za Jadransko-jonsku regiju.

Kao poseban i jedinstven primjer dobre prakse, potpredsjednik Jašarspahić je prezentirao prvo industrijsko postrojenje za dobijanje visokokvalitetnog Carbon Black-a u kompaniji RCB Nanotechnologies u Vogošći (Bosna i Hercegovina), koji se u potpunosti nadalje vraća i koristi ponovno u industriji guma, različitih gumenih proizvoda te industriji polimera. Ovakvim primjerom se stvaraju mogućnosti da se uvođenjem dotrajalih guma u cirkularnu ekonomiju stvara visokovrijedni industrijski materijal, uz istovremenu podršku ciljevima smanjenja deponija otpada te ciljevima EU u vezi karbonske neutralnosti.

Privredna komora FBiH na ovaj način nastavlja biti proaktivan i priznat član svih tijela i institucija u kojima djeluje.