Izvoz

Ukrajina počela izvoz žita preko Hrvatske


“Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo dio trgovačkog puta, već je koristan”, navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka.

Dodala je da je Kijev spreman da razvija taj transportni koridor širenjem kapaciteta.

„Smatramo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini i poslije rata“, rekla je Sviridenko.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativne puteve nakon odluke Moskve donijete sredinom jula da izađe iz žitnog sporazuma, koji je obezbjeđivao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom posjete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i na Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je u srijedu ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svjetsko tržište.

Govoreći na samitu Inicijative triju mora u Bukureštu, Plenković je ponovo ponudio hrvatske luke kao alternativu za izvoz ukrajinskog žita.

“Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Evuopu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci”, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je i da vlada radi na željezničkom povezivanju Rijeke na Jadranskom moru i luke Vukovar na Dunavu.

Upravo je Vukovar, nakon Kulebine posjete Zagrebu krajem jula, u Hrvatskoj figurirao kao ključna luka za uvoz ukrajinskog žita. Kako je tada najavljeno, žitarice će dopremati Dunavom pa vozom do Jadrana