BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Sedam radnika za osam vlasnika


Početkom ove godine zauvijek nas je napustilo nekoliko uglednih privrednika – vlasnika i menadžera, a na izmaku ljeta svjedočimo i o umiranju fabrika: u Visokom je prestala raditi fabrika Prevent Leathera sa 150 uposlenih, a u Boasanskom Petrovcu pogon tekstilne industreije „Alma Ras“ sa 50 radnika. Nije isključeno da će se nešto slično dogodi i u narednim danima.

Na ovu prilično sumornu priču nadovezuju se inicijative i događaji o novim investicijama i interesovanju vlasnika stranog kapitala da ulažu u bosanskohercegovačku privredu. Trenutno je aktuelan trend otvaranja firmi turskih državljana u Bosni i Hercegovini što je upravo rezultiralo i početkom rada firme Energion trafo u Visokom koja se bavi servisiranjem i izradom transformatora i ima – osam vlasnika! Oni najavljuju da će iz Visokog širiti plasman u BiH, Turskoj, Balkanu, Evropi, Bliskom Istoiku, Africi, zemljama Zajednice nezavisnih država i Rusiju. Za firmu koja ima samo sedam radnika, što je manje od broja vlasnika takva vizija čini se upitnom i iz razloga što se ne zna kada će i kojom dinamikom upošljavati novu radnu snagu. Bez toga sve ovo asocira na prodaju magle.

Sličnu priču plasirala je i kineska kompanija AVIK najavljujući „gradnju fabrike“ metalnih cijevi sa četrdesetak uposlenih što se može organizovati u manjoj hali ni nalik na klasičnu fabriku. Trenutno grade hidroelektrau u Foči, a prva isporuka gotovih proizvoda biće upravio na gradilištu ove elektrane. Gotovo je sigurno da će pri tom neko nekoga morati da čeka: hidroelektrana cijevi, ili cijevi dok se na gradilištu HE stvore uvjeti za njihovu montažu.

Kada se pogledaju strane investicije u industrijsku proizvodnju u BiH nije teško zaključiti da se ovdje ne plasiraju savremene tehnologije bazirane na malom broju uposlenih nego naprotiv one zasnovane na jeftinoj radnoj snazi što je za ulagače opredjeljujuće. No nama su potrebne fabrike sa 100, 200 i više radnika kakve se ovdje nažalost rijetko otvaraju.

U međuvremenu investicijske spektakle (popraćene šarenim balonima i prodajom artikala po samo u toj prilici sniženim cijenama) priređuju nam vlasnici trgovačkih lanaca poput firme Pepco – poljskog maloprodajnog lanca svim i svačim. Za ovaj mjesec najavili su otvaranje novih prodavnica u Sarajevu, Mostaru, Livnu, Čitluku, Gradačcu, Lukavcu, Kaknju. Takav snažan iskorak na bh. tržištu do sada nije zabilježila niti jedna strana kompanija, dok domaće to nisu niti će u doglednoj budućnosti biti u stranju. Bingo se već dobrano raširio, a drugi se zadovoljavaju time da godišnje otvore jedan ili dva prodajna objekta. Neki nažalost niti jedan. To je i razlog da se kao poslastici radujemo otvaranju biznisa u kojem sedam radnika treba da hrani svoje porodice i plus tome osam vlasnika. Čak i da prave i prodaju predmete od zlata teško da će u tome uspjeti. Zato fabrike u BiH brzo i umiru! Zašto u punom zamahu biznisa umiru menadžeri to znaju ljekari!