Industrija

Uskoro će krenuti željeznički transport iz Vareša prema Luci Ploče


Željeznički kolodvor u Varešu se obnavlja i u završnoj je fazi, a za mjesec i po-dva krenut će željeznički transport iz Vareša prema Luci Ploče, najavio je načelnik Vareša Zdravko Marošević.

To će biti dobar posao za Željeznice Federacije BiH. Za godinu dana plan je da se pruga elektrificira i u tom slučaju bi možda trebao krenuti prijevoz da Sarajevo povežemo turistički prema Varešu, kazao je Marošević u razgovoru za BHT.

Kako je Indikator.ba izvijestio projekat rekonstrukcije pruge na dionici stanica Vareš Majdan — Podlugovi počeo je početkom juna. Pored usluga čiji opseg će definirati Željeznice FBiH, ova dionica će se koristiti za budući transport proizvoda preduzeća Adriatic Metals BH do Luke Ploče.

Adriatic Metals najavio je start proizvodnje u vareškom rudniku u novembru 2023. godine.

Prema riječima načelnika Maroševića, investicija Adriatic Metalsa vrijedna je više od 300 miliona dolara, a od iduće godine ta kompanija će osigurati da Bosna i Hercegovina pređe u suficit robne razmjene.

-U rudniku će raditi oko 500 radnika, a statistički svaki rudar zapošljava četiri do šest drugih radnika, kazao je Marošević, te dodao da investicija oživljava Vareš, koji je već sada pun ljudi koji se doseljavaju zbog posla.