Tema u fokusu

Goran Hadžić, direktor CAR Rental (Avis) d.o.o. Sarajevo: Zaokružili sve brendove dostupne za teritoriju BiH


Osim što je nadaleko poznata po svom dugogodišnjem  rent-a car  brendu Avis, ali i  Payless car rental brendu, kompanija Car Rental je u 2022. godini završila implementaciju I trećeg, već odavno poznatog  brenda Budget car rental  i time zaokružila sve brendove dostupne na teritoriju BiH.

Car Rental,  koja  inače zauzima vodeću poziciju u rent-a car industriji u BiH,  uspostavila je u prošloj godini i prvi  regionalni web servis avis.ba po uzoru na korporativne zemlje u svijetu, a zahvaljujući primjeni digitalizacije modernizirali su i customer service.

Prema riječima  Gorana Hadžića, direktora kompanije Car Rental ( Avis) d.o.o. Sarajevo i u 2023. godini bilježe odlične poslovne rezultate.

“Car Rental je za sedam mjeseci tekuće godine  napravio  preko 2 miliona KM prometa, što predstavlja rast od 15% u odnosu na isti period 2022. Prošlu godinu, završili smo sa  cca. 3 miliona KM  prometa, čime je ostvaren poslovni  rast od 76%  u odnosu na 2021. godinu. Dobit kompanije za 2022. godinu je iznosila cca. pola miliona KM”, kaže Hadžić.  

Da li će, prema Vašem mišljenju, 2023.  biti još jedna uspješna godina za Vaše poslovanje?

Do sada nam u 2023. godini sve ide po planu, čak i preko naših očekivanja. Pred nama je još zadnji kvartal, koji može donijeti iznenađenja, ali sa dosadašnjim tempom rada, vjerujem da će i 2023. godina završiti za izvrsnim rezultatima.

Predstaviti ukratko kompaniju CAR Rental (Avis) i na koje poslovne uspjehe ste najviše ponosni?

Avis je jedna od prvih internacionalnih rent-a car kompanija otvorenih u bivšoj Jugoslaviji.  Car Rental doo Sarajevo je počeo sa radom 2006. godine, kada preuzima franšizu za teritorij BiH i od tada bilježi konstantan rast. U 2021 godini smo pridružili najmlađi brend iz naše porodice Payless Car Rental, a prošle godine i Budget, te time zaokružili sve brendove dostupne za teritoriju BiH. Poseban uspjeh koji bih izdvojio je opstanak kompanije za vrijeme pandemije COVID-19, kada smo doživjeli pad prometa od preko 80% uslijed zatvaranja granica i avio linija, uz zadržavanje kompletne flote vozila koju smo tada imali i svih uposlenika.

Koje najznačajnije projekte ili investicije ste  realizovali u za sedam mjeseci tekuće godine., kao i u 2022.?

Izdvojio bih  uspješno pridruživanje našeg trećeg brenda Budget car rental za teritorij BiH u 2022. godini. Zatim, napravili smo  veliki pomak u digitalizaciji rada kompanije,  puštanjem u rad lokalne web stranice avis.ba sa ažurnim cijenama i flotom vozila na kojoj je moguće izvršiti rezervaciju vozila u BiH, kao i u preko 165 zemalja svijeta sa preko 5.500 poslovnica. U 2023. smo nastavili dalje sa digitalizacijom, unapređenjem procesa rezervacije i izdavanja vozila, a finalizirali smo i lokalnu web stranicu za naš najmlađi brend Payless car rental.

Da li planirate još neke investicije do kraja 2023. ?

Naše investicije se dešavaju početkom godine, kada se nabavljaju auta, obnavlja flota, obezbjeđuju finansijski okviri, i sve planirane aktivnosti za ovu godinu su već uspješno završene.

Koji su  najveći  problem ili izazovi s kojima se susrećete u radu?

Najveći izazovi su nepredvidivost dolaska i odlaska aviokompanija, koje direktno utiču na kapacitete aerodroma i broj putnika, što se direktno odražava na naš posao. Također, povećanje konkurencije, većinom manjih, ne-franšiznih kuća, te ilegalnih firmi bez registracije i uslova za obavljanje ove djelatnosti, dosta narušava tržište. S druge strane, sve više ljudi vjeruje brendovima sa dugom tradicijom tako da te probleme, lako prevazilazimo.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja  2023. i u narednoj godini?

Ostatak 2023. godine vjerujem da ćemo nastaviti započetim tempom. Dosta će uticaja imati najavljeno smanjenje kapaciteta i broja putnika na aerodromima u BiH, međutim, brzim prilagodbama, vjerujem da ćemo ispuniti zacrtane planove za ovu godinu. Već sada  je  pred nama proces planiranja za 2024. godinu. Kao što sam spomenuo ranije, imamo nekoliko scenarija, koji će se odvijati u zavisnosti od razvoja avio saobraćaja, koji  velikim dijelom utiče na našu industriju.