U fokusu

Održana noć najboljih među najboljima „100 najvećih u BiH i regionu“: Pečat 100 najvećih za Imaco Systemtechnik iz Usore




Sarajevo, 22. 09. 2023. godine – U sarajevskom My Face Clubu sinoć su bili svi oni koji u svijetu biznisa u Bosni i Hercegovini nešto znače. Povod je bila, 36. po redu, tradicionalna manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“, najrespektabilniji poslovni događaj u našoj zemlji.


Ovaj projekt, jedini koji vrednuje poslovne uspjehe i okuplja najbolje u našoj zemlji, organiziraju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, u saradnji s bonitetnom agencijom LRC BIS uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.


Brojni su izazovi sa kojima se suočavaju kompanije u našoj zemlji, ali svaki od njih svake godine iznjedri lidere biznisa spremne da se suoče sa svim rizicima koje donosi plovidba nemirnim morima ekonomske nestabilnosti. Svi oni jučer su se okupili na jednom mjestu.


Poslovne novine znaju kako se prave veliki događaji. Manifestacija 100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu nije tek analiza rezultata i podjela priznanja. Program kojem je dodjela priznanja bio tek finale i uvod u opuštajuću noć uz cabare zabavljače, počeo je u jutarnjim satima sa čak tri odvojena panela konferencije Green Revolution, kroz koja su prošli lideri zelenog poslovanja u našoj zemlji – od EuroExpress brze pošte, banjalučke kompanije koja je godinama ekskluzivni partner projekta 100 najvećih i Porschea, koji je oficijelno vozilo projekta, preko Heidelberg Materialsa, Hifa-oila, RCB Nanotehnologije, Aluminium Industries, dm drogerie markt, GIZ-a do Huaweija i e-Go Carsharinga. Svoj doprinos kvaliteti ove konferencije dali su i brojni drugi govornici u uvodničari.

No, krenimo redom.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta „100 najvećih“ i Emil Kučković, direktor Poslovnih novina biranim su riječima, kao organizatori, pozdravili uvažene goste. Jadranka Kuljanin, generalna direktorica LRC Grupacije predstavila je rad LRC-a, a goste je kao suorganizator pozdravio je i Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Cjenjenom skupu privrednika obratio se i Zlatko Mijatović, ministar privrede Kantona Sarajevo, koje je i ove godine kao strateški partner dalo podršku brzorastućim kompanijama iz Kantona Sarajevo. Ovo je bila i prilika da ministar svečano uruči priznanja direktorima kompanija koje su u posljednje tri godine zabilježile brzi rast poslovnih parametara.

Učesnicima se obratio i Marinko Tomić, generalni direktor kompanije EuroExpress brza pošta, koja je ekskluzivni partner projekta već osam godina.

Nakon izuzetno zanimljive konferencije i poruke panelista, najistaknutijih privrednika u državi, da naša privreda može i da već ide ispred sistema, govornici su istakli činjenicu da će Bosna i Hercegovina svoje ekonomske interese moći braniti samo ako pristupi tzv. zelenoj transformaciji. Oni su već odavno su prepoznali potencijal “zelenih“ lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih vrijednosti, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa i naravno novih radnih mjesta.


Naveče je uslijedila gala svečanost 100 najvećih na kojoj su dodijeljena priznanja najuspješnijima. Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, dodijelio je najveća priznanja i to:

Kompaniji BINGO d.o.o. Tuzla uručena su čak dva priznanja u kategoriji velikih preduzeća i to za prvo mjesto po ostvarenom prihodu za 2022. godinu (1.603.360.887 KM) i i prvo mjesto po ostvarenoj dobiti (117.125.912 KM). Za najvećeg izvoznika proglašena je kompanija ALUMINIJ INDUSTRIJA d.o.o. Mostar sa izvezenim robama u vrijednosti 900.217.608 KM.

Agragold d.o.o. Brčko na prvom je mjestu po ostvarenom prihodu u kategoriji malih preduzeća u iznosu od 166.090.531 KM. U istom rangu preduzeća, ali po ostvarenoj dobiti u iznosu od 15.526.592 KM, je kompanija ASA NEKRETNINE d.o.o. Sarajevo.

Priznanje je uručeno i firmi Standard plin d.o.o. Banja Luka koja je sa 25.336.883 KM ostvarenog prihoda prva među 100 mikro preduzećima.

Pečat 100 najvećih je najveće priznanje i dobija ga samo jedna firma za sveukupne rezultate poslovanja koji su povećani u odnosu na godinu ranije.

Sa povećanjem izvoza za 83%, prihoda za 59%, dobiti za 40% i broja uposlenih za čak 64%, pečat 100 najvećih zasluženo je otišao u ruke direktorice kompanije Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora Karoline Pranjić.

Ove godine Poslovne novine dodijelile su po prvi put još jedno specijalno priznanje “Vizija 100” – Poslovni potez u bankarskom sektoru. Uručeno je ASA Banci d.d. Sarajevo

Ova nagrada prepoznaje ASA Banku kao značajnog igrača u jačanju domaće ekonomije. Njezina uloga u održivosti, inovacijama i podršci lokalnim poduzećima ističe njezinu vitalnu ulogu u stvaranju pozitivnog ekonomskog okruženja.

Ovaj naziv nagrade odražava ne samo njezine postignute uspjehe, već i njezinu proaktivnu ulogu u oblikovanju pozitivnih promjena u bankarskom sektoru i cijeloj ekonomiji zemlje. “Vizija 100 – Poslovni potez u bankarskom sektoru” čini se da je iskra koja označava transformaciju, inovaciju i održivu budućnost.

Na gala svečanosti uručen je i veliki broj priznanja za najuspješnije u različitim djelatnostima.
Nakon ceremonijalnog dijela, gosti su uživali u nastupu cabaret plesača, koji su za ovu priliku pripremili specijalni show.