Investicije

Saudijska Arabija spremila je milijarde dolara za investicije


Saudijska Arabija u narednih nekoliko godina planira potrošiti više od 175 milijardi dolara na godišnjem nivou na industrijske i mega projekte, saopćila je konsultantska firma McKinsey&Co

Prema analizi, uz do sada uloženih 1,3 biliona dolara u novi visokotehnološki grad Neom te odmarališta na Crvenom moru, očekuje se kako će Saudijska Arabija od 2025. do 2028. godine potrošnja dostići vrhunac od čak 180 milijardi dolara.

“Resursi potrebni za ispunjavanje novih građevinskih ambicija Kraljevine Saudijske Arabije u narednoj deceniji su kolosalni. Očekivana godišnja dodjela ugovora je tri puta veća od historijskog prosjeka, sa 50 milijardi na 150 milijardi dolara”, ističe se u izvještaju.

Takozvani giga projekti Saudijske Arabije ključni su za planove Kraljevine da se trasnformira u vrhunsku turističku destinaciju te da svoji ekonomiju odvoji od prihoda nafte.

“Kako bi ostvarila svoje ambiciozne ciljeve, Saudijska Arabija je od 2016. godine dodijelila ugovore o izgradnji vrijedne 250 milijardi dolara. Također pokreće novu aviokompaniju te gradi novi aerodrom, a sve u sklopu ‘Vizije 2030’ čiji je inicijator prijestolonasljednik Mohammed bin Salman”, naglašava se u analizi.

Osim toga, Saudijska Arabija planira izgraditi 660.000 novih domova kao i 289.000 hotelskih soba.