Novosti

Arsić: Mali privrednici su nezadovoljni neusvajanjem izmjene Zakona o PDV-u


Mali privrednici su nezadovoljni neusvajanjem izmjene Zakona o PDV-u kojim se podiže prag za ulazaka u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM, rekla je Žana Arsić, predsjednik Zanatsko – preduzetničke komore regije Banjaluka.

“Ipak, mislimo da je to politička odluka, jer nije usvojeno zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH, tako da očekujemo da izmjena zakona po hitnom postupku ide u proceduru i bude usvojena do kraja ove godine. Bilo nam je šokantno kada smo vidjeli da zakon nije podržan, jer niko u Parlamentu BiH nije bio protiv usvajanja ovog zakona. Sve partije u parlamentu, i iz FBiH i RS su podržali izmjenu zakona”, navela je Arsićeva.

Dodala je da su trenutno u najvećem problemu ljudi koji rade u uslužnim djelatnostima.

“Zbog neusvajanja bi morali da povećamo cijenu usluga za skoro 20 odsto. Ova granica od 50.000 nas limitira i kod zapošljavanja radnika, jer onaj ko ima zaposlena dva radnika, evidentno je da do kraja godine mora ući u sistem PDV-a. Mi 20 godina čekamo da se ovo izmijeni. Ne odustajemo od naše namjere”, istakla je Arsićeva.

Posjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu nije usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se podiže prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Ovaj Zakon, prema riječima, poslanika SNSD-a koji su glasali protiv, nije usvojen jer ne žele nijedan zakon da usvoje dok se ne bude raspravljalo o Zakonu o Ustavnom sudu BiH.