Novosti

Još jedan korak ka unapređenju efikasnosti trgovinskih politika u BiH i  usklađenosti sa standardima EU


 

Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH dodijelila je danas prvi certifikat za ovlaštenog privrednog subjekta (OPS, eng. Authorised Economic Operator – AEO) u Bosni i Hercegovini kompaniji NELT, što predstavlja važan korak ka unapređenju trgovinskih procesa u zemlji. Program AEO podstiče partnerstvo između carinskih organa i privatnog sektora kako bi se osigurale pojednostavljene carinske procedure, veća sigurnost trgovine i veća konkurentnost.

Europska unija igra ključnu ulogu u unapređenju trgovinskih i carinskih sposobnosti Bosne i Hercegovine s ciljem racionalizacije carinskih procesa, jačanja međunarodne trgovine i usklađivanja sa standardima EU.

“Danas proslavljamo ne samo prvu dodjelu certifikata ovlaštenog privrednog subjekta, već i duh saradnje između Evropske unije, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i poslovne zajednice BiH. EU kontinuirano podržava BiH u poboljšanju sigurnosti međunarodne trgovine i njenom usklađivanju sa standardima EU što će pomoći kompanijama da smanje vrijeme i troškove u međunarodnoj trgovini i ojačaju svoju pouzdanost kao poslovnih partnera. Finansijska pomoć i ekspertiza EU koja se pruža BiH u sektoru trgovine direktno doprinosi implementaciji reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA-i u skladu sa zahtjevima procesa približavanja EU”, rekao je šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero.

Program OPS u Bosni i Hercegovini pokrenut je u augustu 2022. godine s ciljem pojednostavljenja carinskih procedura za preduzeća. Pored pogodnosti u domaćoj trgovini, program ima za cilj i međusobno priznavanje certifikata unutar CEFTA regiona, omogućavajući ovlašćenim privrednim subjektima da uživaju u pojednostavljenim carinskim procedurama širom regiona. Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH  planira uskoro podnijeti zahtjev za međusobno priznavanje OPS certifikata, po uzoru na druge zemlje CEFTA regiona poput Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su već poduzele ovaj značajan korak.

Vladimir Dragičević, zamjenik direktora Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje izjavio je da kompanija koja od UINO dobije sertifikat da je Ovlašteni privredni subjekat znači da je uspostavila poslovne procese i standarde koji podrazumijevaju veći stepen povjerenja kod carinskog organa, što će s jedne strane uticati na lakše, brže i jednostavnije provođenje carinskih procedura u BiH, ali i kod carinskih organa drugih zemalja onog trenutka kada budu potpisani ugovori o međusobnom priznanju AEO sertifikata.

Regionalni projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ koji sufinansira EU, a implementira GIZ, igra ključnu ulogu u podršci OPS programu u regionu. Ova pomoć kroz projekat koji se sprovodi u ime Evropske unije i Vlade Njemačke je dovela do značajnog povećanja broja kompanija koje su dobile status OPS, sa samo osam OPS certifikata izdatih u 2017. na preko 200 certifikata do 2023. godine.

Goran Cerovina, generalni direktor Nelta je ocijenio da je ta kompanija sticanjem AEO statusa dobila mogućnost da zaokruži carinska pojednostavljenja koja koristi – kućno uvozno carinjenje, status ovlaštenog primaoca i carinsko skladištenje.

„Za nas ovaj status znači mnogo. UINO nas je prepoznala kao partnera i kompaniju koja je pouzdana, društveno odgovorna i koja ima sistem kojim obezbjeđuje sigurnost, bezbjednost i ispravnost pošiljaka, čime zadovoljavamo sva načela i principe na kojima se temelji AEO. Izuzetno nam je drago da idemo u korak i sa ostalim članicama Nelt Grupe koje već imaju AEO status“, ocijenio je on.

“Program OPS je dokaz opredijeljenosti Bosne i Hercegovine u jačanju poslovnog okruženja. Ovo je ustvari jedna od najnaprednijih inicijativa za olakšavanje trgovine, čiji je cilj pojednostaviti trgovinske operacije minimiziranjem vremena isporuke i troškova za trgovce koji ispunjavaju određene kriterije. Provedba OPS programa prepoznata je i kao jedan od prioriteta CEFTA članica u perspektivi približavanja EU. Postizanjem statusa OPS, kompanije poput NELT-a pokazuju svoju posvećenost sigurnoj i efikasnoj međunarodnoj trgovini”, istaknula je Lejla Čaluk iz GIZ-a.

EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku UINO-u i posvećena je njegovanju dinamičnog i sigurnog trgovinskog okruženja u BiH. Projekat „EU4Trade“ finansiran od strane EU bio je ključan u modernizaciji trgovinskih praksi u BiH, uključujući razvoj i implementaciju OPS okvira i Studiju mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka koja je također predstavljena danas.
Studija mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka predstavlja značajan korak naprijed u optimizaciji carinskih procedura. Provedena uz podršku EU, studija procjenjuje vrijeme potrebno za puštanje robe u promet nakon carinske kontrole, doprinoseći poboljšanju trgovinske efikasnosti.
“Uz pomoć EU, Bosna i Hercegovina čini ključni korak ka stvaranju povoljnijeg okruženja za trgovinu i ulaganja. Pomoć u okviru EU4Trade je usmjerena na obuku službenika UINO-a, razvoj pravnog okvira i kampanje podizanja svijesti, posebno utirući put za Nelt kompaniju, prvi poslovni subjekt u BiH koji je aplicirao za status OPS-a. Studija mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka je vrijedan alat za harmonizaciju carinskih procesa i smanjenje trgovinskih uskih grla“, rekao je Andrej Živković, ključni stručnjak u projektu EU4Trade.
Uz to, uz podršku EU4Trade projekta UINO će nastaviti efikasnije mjeriti vrijeme potrebno za carinjenje koristeći novouvedeni alat (digitalnu studiju mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka) koji u svakom trenutku pruža precizne, bezpapirne i transparentne podatke o vremenima obrade pošiljaka. To je značajan korak ka usklađivanju trgovinske prakse BiH sa standardima EU i međunarodnim standardima.