Novosti

Slovenija suspenduje Schengen


Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produženja

Italija uvodi granične kontrole na granicu sa Slovenijom, a Slovenija bi sada istu mjeru trebala uvesti na granice s Hrvatskom i Mađarskom. Javljaju to slovenski mediji pozivajući na nezvanične izvore iz vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, slovenska vlada će sutra odlučiti da će Slovenija uvesti kontrole na granice s Hrvatskom i Mađarskom te o tome obavijestiti Evropsku komisiju. Razlozi su, kako se navodi, prevencija terorizma i organizovanog kriminala te promjena sigurnosnih prilika u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi Index.hr.

Mjere bi, kako pišu slovenski mediji, trebale trajati najmanje dva mjeseca. Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produženja, ali 24ur.com javlja kako bi se, po njihovim informacijama. mjere trebale provoditi najmanje dva mjeseca. Za očekivati je da bi se najmanje toliko provodile i na granici Slovenije i Hrvatske.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi jučer navečer je telefonski obavijestio slovenskog ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara o privremenoj suspenziji Schengena i uvođenju kontrola na granice.

Prema njihovim izjavama, ministri Slovenije i Italije složili su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i italijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Ministar Boštjan Poklukar istakao je nužnost privremenosti i proporcionalnosti ove mjere.

Pozvao je italijanskog kolegu Piantedosija da “mjere moraju biti proporcionalne i prijateljske prema našim građanima kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i rodbinske veze ljudi koji žive uz granicu”, kažu iz MUP-a.

Dvojica ministara dogovorila su se da će se uskoro sastati glavni direktori policije i dogovoriti kako će se tačno mjera provoditi, a potom bi se iste ili slične mjere trebale primijeniti i na granici Slovenije i Hrvatske.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutrašnjim schengenskim granicama.

Austrija, koja je 2015. godine na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je obavijestila Evropsku komisiju o novom produženju te kontrole, od 12. novembra ove do 11. maja iduće godine.

Beč je odluku obrazložio pritiskom na azil, velikim pritiskom na vanjske granice EU, prijetnjom trgovine oružjem i kriminalnim mrežama zbog rata u Ukrajini te trgovinom ljudima.

Austrija je danas uvela i kontrole na granici s Češkom. Na to se odlučila nakon što je Njemačka uvela kontrole na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom zbog ilegalnih migracija te produžila kontrole na granici s Austrijom do maja sljedeće godine, pravdajući to zaoštrenom sigurnosnom situacijom na Bliskom istoku.

ontrole unutrašnjih schengenskih granica provode i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Ponovne privremene kontrole na unutrašnjim granicama schengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, a o tome moraju obavijestiti Evropsku komisiju.

Ponovno uvođenje kontrola može, prema schengenskim pravilima, biti samo krajnja mjera u iznimnim slučajevima, pri čemu zemlje moraju poštivati ​​načelo proporcionalnosti. Trajanje takvog privremenog ponovnog uvođenja kontrola na unutrašnjim granicama vremenski je ograničeno, ovisno o pravnoj osnovi na koju se poziva država članica koja uvodi kontrole.