U fokusu

Stephan Zöchling, direktor REMUS Innovation d.o.o. Sanski Most: Uspješan internacionalni rast


Optimizacija proizvodnih kapaciteta i integracija inovativnih tehnologija bit će  među glavnim  prioritetima kompanije REMUS Innovation d.o.o. Sanski Most i u 2023. godini,  kako bi učvrstili  lidersku  poziciju u regionu u proizvodnji ispušnih sistema za premijumska vozila.

Već u prošloj godini ova izuzetno uspješna kompanija, koja je članica REMUS Innovation GmbH iz Austrije, preduzela je značajne korake kako bi proširila proizvodne kapacitete i unaprijedila kvalitet svojih  proizvoda.

Prema riječima Stephana Zöchlinga, direktora REMUS Innovation d.o.o. Sanski Most, radi se o proširenju vlastite proizvodne fabrike u Sanskom Mostu za impresivnih 5000 m².

„Zahvaljujući tome,  naša proizvodna fabrika sada ima  ukupnu površinu od 10.000 m² i  postala je operativna početkom 2023., a opremljena je najsavremenijim mašinama i tehnologijom. Osim ovog projekta, uložili smo značajna sredstva u kvalifikaciju naših zaposlenika, a primili smo i nove talentirane kadrove u naš tim. Ove investicije su bile ključne kako bismo osigurali daljnju proizvodnju vrhunski kvalitetnih proizvoda i ispunili zahtjeve naših kupaca. Zaista smo ponosni što su ovi projekti i investicije ojačali našu poziciju lidera u proizvodnji i distribuciji ispušnih sistema za premijumska vozila“, istaknuo je Zöchling.

Možete li  ukratko predstaviti  kompaniju REMUS Innovation ?

REMUS Innovation GmbH je osnovan 1990.godine. Samo pet godina nakon osnivanja, preduzeće je postiglo ogroman uspon među svjetskim liderima proizvođača sportskih izduvnih sistema. Danas REMUS zapošljava 1000 radnika koji na 3 lokacije. U Sanskom Mostu zapošljavamo 335 radnika sa ciljem da dodatno ojačamo. Pored gotovo kompletne tuner industrije, brojni premium proizvođači vozila poput Mercedes AMG, Porsche, Bentley, McLaren, Aston Martin, BMW i Ducati, kupci su tvrtke REMUS Innovation GmbH. Preko 90% rastuće proizvodnje izvozi se u preko 70 zemalja svijeta.

Koje projekte planirate realizovati do kraja  2023. i u narednoj godini?

Za 2023. godinu i narednu godinu također  planiramo niz projekata u vezi sa proširenjem naše proizvodne fabrike. Nedavno smo nabavili 2D lasersku mašinu koja nam omogućava pripremu cijevi različite debljine i profila, što znatno olakšava i ubrzava daljnju obradu. Takeđer, radujemo se novim projektima koji će dodatno ojačati našu premijum poziciju ne tržištu dvotočkaša. Uvijek težimo razvijanju inovativnih rješenja i optimizaciji naših proizvodnih procesa kako bismo i u budućnosti ostvarivali izvanredne rezultate u proizvodnji ispušnih sistema.

REMUS Innovation  rangiran je na 6. mjestu u svojoj djelatnosti po ostvarenom prihodu u 2022. godini među TOP 100 kompanija u BiH i regionu.  Kakve poslovne rezultate ste ostvarili za sedam mjeseci 2023. ?

Kao kompanija, ponosimo se činjenicom da smo u 2022. godini od strane Poslovnih novina rangirani među “TOP 100 u Bosni i regiji”, zauzevši 6. mjesto po prihodu u našoj industriji. Ovo priznanje je potvrda naše predanosti i konkurentske sposobnosti na tržištu.

Što se tiče poslovnih rezultata za prvih sedam mjeseci 2023. godine, nastavljamo provoditi stabilnu i održivu strategiju rasta. Neprestano radimo na jačanju naše pozicije u industriji, razvijanju inovativnih rješenja i pružanju  vrhunskih proizvoda i usluga.

Kakva je poslovna strategija i politika kvaliteta Vaše kompanije i na koje ostvarene poslovne rezultate ste najviše ponosni?

Naša poslovna strategija usmjerena je na proizvodnju i distribuciju visokokvalitetnih ispušnih sistema za premijumska vozila. Stalno se trudimo inovirati, kako bismo maksimizirali performanse i kvalitetu naših proizvoda, istovremeno koristeći ekološki prihvatljive tehnologije. Naša najveća satisfakcija su zadovoljni klijenti, zatim integracije inovativnih rješenja, primjene održivih praksi i uspješni internacionalni rast. Ovi elementi čine temelj naše politike kvaliteta i doprinose našem kontinuiranom uspjehu.

Šta Vam predstavlja najveći  izazov u poslovanju?

Jedan od najznačajnijih izazova s kojim se trenutno suočavamo je privlačenje kvalificiranih stručnjaka. Poduzimamo aktivne mjere kako bismo se nosili s ovim problemom. To uključuje organizaciju “Dana otvorenih vrata”, pružanje mogućnosti za stažiranje učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i pozivanje studenata sa univerziteta da posjete i upoznaju  kompaniju REMUS, kao potencijalnog poslodavca. Čvrsto vjerujemo da će ovi napori doprinijeti ispunjavanju naših dugoročnih potreba za osobljem i podršci našim ciljevima rasta.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja 2023. i u narednom periodu?

Naši poslovni planovi i očekivanja za kraj 2023. i u narednom periodu su ambiciozni i usmjereni prema održivom rastu. Jedan od naših glavnih prioriteta bit će i dalje optimizacija proizvodnih kapaciteta i integracija inovativnih tehnologija, kako bismo učvrstili našu vodeću poziciju u proizvodnji ispušnih sistema za premijumska vozila.

Također, planiramo dalje proširiti našu prisutnost na međunarodnim tržištima i razviti nove partnerske odnose, kako bismo naše proizvode distribuirali širom svijeta. Promocija održivosti će također biti visoko na listi prioriteta, gdje ćemo proširivati i održavati naše ekološki prihvatljive prakse.

Intenzivirati ćemo naše napore kako bismo privukli i zadržali kvalifikovane stručnjake, što je ključno kako bismo ojačali naš tim i zadržali visoke standarde kvaliteta po kojima smo poznati.

Sveukupno gledano, naši poslovni planovi su usmjereni na učvršćivanje naše pozicije kao lidera u industriji, unapređenje globalnog rasta i istovremeno doprinos održivosti.