Novosti

Vlada Tuzlanskog kantona planira se zadužiti za iznos od 20 miliona KM


Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Planirani iznos od 20 miliona KM bit će iskorišten za finasiranje šest kapitalnih projekata, koji su trenutno u različitim fazama realizacije, a da bi kredit bio realiziran, morat će ga odboriti i Skupština TK na sjednici zakazanoj za 30. oktobar.
Za završetak izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla planirano je 1,5 miliona, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice tri miliona, izgradnju zgrada općinskih sudova u Lukavcu i Živinicama po tri miliona, rekonstrukciju zgrade Vlade TK pet miliona, kao i izgradnju, adaptaciju, opremanje i vanjsko uređenje Kampusa Univerziteta u Tuzli 4,5 miliona maraka.

Glavni projekti

U fazi izrade glavnog projekta su Kampus Univerziteta u Tuzli i objekat u kojem će biti sjedište Vlade TK.

Podsjećamo, Vlada TK do velikih protesta 2014. godine bila je smještena zgradi “Soda so” u Tuzli, koja je zapaljena i od tada je neupotrebljiva.

“Idejni projekat je završen prije nekoliko godina, a glavni projekat rekonstrukcije zgrade Vlade TK je u fazi izrade. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen glavni projekat, koji će zatim biti i revidiran. Tada ćemo tačno znati koliko će sve koštati. U ovom mementu iznos od pet miliona je samo okvir. Na osnovu glavnog projekta bit će rapisan tender za izvođenje radova, a plan ministarstava je da izvođač radova, nakon ulaska u posao, ima 12 mjeseci za okončanje rekonstrukcije zgrade”, kaže Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Idejni projekat je urađen i za Kampus Univerziteta u Tuzli, a u toku je rad na glavnim projektima.