Tema u fokusu

Dragan Stipić, izvršni direktor Lager d.o.o. Posušje: Glavni cilj nam je postati lideri na tržištu obnovljivih izvora energije


Zahvaljujući ulaganjima i optimizaciji poslovnih procesa, kompanija Lager d.o.o, Posušje,  koja se bavi zastupanjem, distribucijom i prodajom  građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, planira do kraja 2023. ostvariti impresivan rast prihoda.

Kao članica Lager Grupe, regionalnog lidera u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme koja posluje u deset europskih zemalja, Lager d.o.o. Posušje u narednom periodu planira još više proširiti poslovanje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Prema riječima Dragana Stipića, izvršnog direktora Lager d.o.o. Posušje, u tekućoj  godini su  ostvarili značajne pomake u razvoju njihovog  poslovanja.

“Ove godine smo ostvarili značajne pomake u razvoju našeg poslovanja. Kroz akviziciju dviju tvrtki, uključujući Promondis s nekoliko projekata solarnih elektrana u razvoju a koji je bio u vlasništvu njemačke kompanije Promondis GMBH  koje je u Europi izgradila preko 500 MW solara. Time smo ilustrirali da nije uvijek nužno da strane tvrtke kupuju domaće, već da takav odnos može biti i suprotan. Također, uspjeli smo povećati proizvodnju u rudniku koji već više od 50 godina posluje i dostići rekordne rezultate u proizvodnji uglja a to je prvenstveno rezultat velikih investicija koje smo proteklih sedam godina ulagali u sam rudnik. U ovoj godini, također, važno je spomenuti ugovorenu kupovinu 1000 MW solarnih panela vrhunske kvalitete s garantiranim izvrsnim performansama. To je jedno od područja u kojem vidimo daljnji razvoj i rast našeg poslovanja. Ove inicijative potvrđuju našu predanost inovacijama i održivom razvoju, te pokazuju da smo sposobni biti lideri u industriji”, istaknuo je Stipić.

Dakle, u narednom periodu planirate  još više proširiti  poslovanje u oblasti obnovljivih izvora energije. Šta je do sada urađeno na ovom planu i koji je Vaš cilj?

U narednom periodu planiramo dodatne investicije obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane, kogeneraciju, fotonaponske elektrane te hidroelektrane. Također, planiramo opremiti i izgraditi pametne mreže i stanice za punjenje.
Trenutno, u našem portfelju poslovnih projekata imamo pored izgrađenih vjetreoelekrana u Republici Hrvatskoj instalirane snage 200 MM imamo još 1500 MW novih projekata solarnih elektrana I vjetroelektrana u raznim fazama razvoja u našoj regiji.


Naš glavni cilj u Lager grupi jest postati značajan proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. U partnerstvu s vodećim svjetskim proizvođačima, želimo proizvoditi i isporučivati suvremenu opremu za vjetroelektrane i solarne elektrane te sudjelovati u izgradnji i puštanju u rad obnovljivih izvora energije. Naša ambicija je postati regionalni lider na tržištu obnovljivih izvora energije kako u izgrađenim kapacitetima tako i u ponudi najsuvremenije opreme za elektrane.

Kako ocjenjujete poslovanje kompanije Lager  d.o.o Posušje u 2023. godini?

Očekujemo da će se ulaganja, koja smo proveli u naše poslovanje prošle godine, isplatiti u obliku značajnog rasta prihoda u 2023. godini. Proaktivnim pristupom razvoju i unapređenju naših proizvoda ili usluga, kao i optimizacijom poslovnih procesa, planiramo ostvariti impresivan rast od čak 50%. Ipak, važno je napomenuti da, iako očekujemo znatnu ekspanziju prihoda, očekujemo nešto umjereniji rast dobiti u odnosu na prethodnu 2022. godinu. To je rezultat naše dugoročne strategije koja uključuje stabilan i održiv rast, uz istovremeno očuvanje kvalitete naših proizvoda/usluga i zadovoljstva naših klijenata.

Možete li ukratko predstaviti kompaniju Lager d.o.o. Posušje i Lager Grupu?

Tvrtka LAGER d.o.o. je osnovana 1987. godine u Posušju u BiH, gdje je i sjedište LAGER Grupe. Lager Grupa predstavlja grupaciju vlasnički povezanih poduzeća: Lager d.o.o. Posušje, International d.o.o. Ljubuški, C.E.M.P. d.o.o. Zagreb, Lager Bašić d.o.o. Zagreb, Lager KMineral d.o.o. Celje, Lager Mašine d.o.o. Beograd, Lager dooel Skoplje, Lager d.o.o. Kosovo, Lager d.o.o. Podgorica, International Ljubuški te zastupništva u Sloveniji, Albaniji i Švicarskoj, te još 4 projektne firme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Lager Grupa je regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme koji posluje u deset europskih zemalja, a njeno poslovanje obuhvaća zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, te servis strojeva i postrojenja velikih proizvođača građevinske opreme. Trenutno, Lager Grupacija ima preko 450 zaposlenih radnika svih struka, potrebnih da bi se krajnjem kupcu dostavila savršena usluga kojoj težimo.

Kupovinom bivše tvornice Famos TDV, proizvođača programa dijelova za kamione, Grupa Lager nastavlja proizvodnju  i pod imenom International d.o.o.?

Da, time se nastavlja kontinuitet bivše tvornice iu proizvodnji prikolica i poluprikolica za prijevoz teških i vangabaritnih  tereta, što je kompatibilna djelatnost sa zastupanjem i prodajom teških građevinskih strojeva.

Osim proizvodnje poluprikolica i prikolica, poduzeće odnedavno proizvodi i korpe, freze/drobilice i malčere za sve vrste radnih strojeva. Dizajnirane kako bi nadopunile i poboljšale učinkovitost stroja, imaju reputaciju za čvrstoću, trajnost i pouzdanost, što proizlazi iz kvalitete izrade i predanosti koja je uložena u svaki proizvod. Također, u kooperaciji s kompanijom TEREX Trucks, proizvodimo kade i nadogradnje za dampere.

Lager Grupa zastupa najveće svjetske proizvođače građevinskih strojeva. Možete li navesti neke od njih?

Lager Grupa zastupa Hyundai, Terex, Tesab, Atlas Weycore, Atlas, Mecalac, Grove, Dynapac, BBurg, Soosan CSM, viličara Hyundai i Caterpillar, transportnih traka Trackstack, Visa agregata, International i Blumenrhor prikolica, te strojeva i alata Fasrverdini i Beton Trowel, priključnih alata Daemo, Simex, Rozzi i Modularis Drive. Naša ponuda je upotpunjena vrhunskim motornim uljima i mazivima Champion, Dynamax, North Sea Lubricants i Gazprom, također u ponudi nudimo gume branda Marangoni i bogat izbor rezervnih dijelova uključujući ZF.

Na tržište jugoistočne Europe plasirali smo više tisuća strojeva, za koje smo osigurali rezervne dijelove sa skladišta u vrijednosti 4 milijuna €, kao i brzi servis sa 100 obučenih servisera.

Znatna sredstva ulažete i u oblasti rudarstva?

Lager je 2015.  potpisao ugovor o dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena na lokalitetu „Zlatuše-Fajtovci-G.Kamengrad” u općini Sanski Most. Koncesijski prostor za eksploataciju iznosi 1067,27 hektara, a koncesija je dodijeljena na period od 30 godina. Ulaganje u rudarstvo je logičan slijed dosadašnjeg poslovanja, jer već dosta dugo radimo s rudnicima i uveliko smo uložili u taj segment industrije.

Također, tvrtka Lager d.o.o. je potpisala i ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovine u općini Posušje za tehničko-građevni kamen na lokalitetu Bosiljna. Karakterizira ga vrhunska kemijska čistoća i prirodna bjelina, što ga svrstava u jedinstvena prirodna nalazišta sirovine i ima široku primjenu u raznim vrstama industrijie.

Možete li reći po čemu se  izdvajate na tržištu?

Naš glavni fokus je na kvaliteti usluge i zadovoljstvu krajnjeg kupca. Svakodnevno ulažemo u edukaciju naših uposlenika, nove tehnologije i u opremu kako bismo stekli povjerenje naših brojnih  kupaca. Proces unapređenja i poboljšanja kvalitete nikada ne prestaje, a posvećenost naših zaposlenika u radu je ključna stvar koja nas izdvaja od konkurenata.

Da li ste osvarili sve ciljeve  koje ste kao menadžer planirali?

Ključni ciljevi su zadnjih nekoliko godina ostvareni, a to su kontinuiran rast firme, kako financijski tako i poslovni, kao i stabilnost poslovanje. Dakako, imamo i projekata u kojima nismo ostvarili željene rezultate i to nam je najveći motiv za dodatni angažman u budućnosti.

Lager d.o.o. rangiran je na listi “TOP 100 najvećih kompanija u BiH” u kategoriji velikih  preduzeća i to kao prvoplasiran u djelatnosti po prihodu. Da li je bilo teško ostvariti taj poslovni uspjeh?

Ostvariti takav poslovni uspjeh poput pozicioniranja u vrhu liste ‘TOP 100 najvećih kompanija u BiH’ zahtijeva multidimenzionalni napor i predanost svih članova Lager Grupe. To uključuje ne samo postizanje visokih prihoda, već i prilagodbu brzim promjenama na tržištu i ispunjavanje visokih očekivanja naših klijenata. Ali, temelj svega je naš kontinuirani rad na poboljšanju  poslovnih procesa i usluga. Nadalje, biti rangiran na 5. mjestu po ostvarenoj dobiti, 54.  po ostvarenom prihodu i 10. po ostvarenom izvozu, dodatno pokazuje našu svestranost i konkurentnost na tržištu. Stoga smo ponosni na naš timski duh i posvećenost, koja nas je dovela do ovih značajnih dostignuća. Uvijek smo spremni postavljati nove ciljeve, kako bismo nastavili rasti i pridonositi  gospodarstvu Bosne i Hercegovine.