Tema u fokusu

Salteks d.o.o. Sarajevo: Prepoznatljiv tekstilni brend u Bosni i Hercegovini


“Vrhunski kvalitet” zaštitni  je znak kompanije  Salteks d.o.o. Sarajevo sa dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji svih vrsta tekstilnih proizvoda, koja je u pregovorima za izvoz sportske i HTZ opreme u Hrvatsku i Srbiju, ali i u Švedsku.

Salteks d.o.o. Sarajevo je privatna bosanskohercegovačka kompanija u vlasništvu porodice Salčin, iza koje je bogata tradicija od 45 godina uspješnog poslovanja, a osnovna djelatnost je proizvodnja i prodaja svih vrsta tekstilnih proizvoda.

Još od svog osnivanja 1978. godine, Salteks neprestano gradi svoj poslovni uspjeh na osnovu vrhunske kvalitete svojih proizvoda, sa samo jednim ciljem – zadovoljan kupac!

Danas su stasali u prepoznatljiv tekstilni brend u Bosni i Hercegovini, koji u svom  prodajnom asortimanu nudi sve vrste tekstilnih proizvoda; sportsku opremu i  laku konfekciju, HTZ opremu, medicinsku opremu i opremu za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, reklamne proizvode….

U razgovoru za Poslovne novine direktor Izudin Salčin kaže da su za devet mjeseci 2023. godine ostvarili odlične poslovne rezultate.

Proizveli 12 posto više artikala u 2023.

“U odnosu na isti period prethodne godine proizveli smo za 12% više artikala, što smatramo uspjehom, obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, inflaciju, rast cijena u svim sektorima i manjak radne snage. Kompletan proizvodni proces odvija se u našem pogonu u Sarajevu. Oko 5 posto naše ukupne proizvodnje  izvozimo u zemlje regiona, ali  naše ključno tržište je Bosna i Hercegovina”, naglasio je Salčin.

Odjevne predmete  kompanije Salteks namijenjene za izvoz čine radna odijela, uniforme za zaštitarske agencije, kao i sportska oprema.

Dugogodišnja saradnja sa Slovenijom

“Trenutno smo u pregovorima oko izvoza zaštitne opreme za rad u  građevinarstvu na tržište Švedske, kao i sportske  i HTZ opreme  za Hrvatsku i Srbiju.  Sa Slovenijom smo već ostvarili  dugogodišnju saradnju koja se nastavlja i u 2024. godini”, istaknuo je Salčin.

Prvi koraci današnjeg tekstilnog brenda Salčin, započeli su  davne 1978. godine kao krojački salon “Salteks Moda” za šivanje odjevnih predmeta po mjeri. Osnivači firme bili su bračni par Muslija  i Ferida Salčin. Proizvodni pogon Salteksa, sa serijskom proizvodnjom na veliko, otvoren je 1986. godine. Firma je trenutno  u vlasništvu Salčin Izudina, sina osnivača, a zamjenik direktora je njegova kćerka Ajla Salčin.

Tri generacije porodice Salčin u Salteksu

“To znači da su kroz Salteks tokom godina prošle tri generacije porodice Salčin i na ovu  činjenicu  smo izuzetno ponosni. Firma trenutno ima 18 uposlenih, a cilj nam je dodatno unaprijediti naš proizvodni pogon sa novom mladom snagom. Trenutno radimo na novom projektu stipendiranja učenika tekstilne škole, koji se žele baviti ovim poslom u budućnosti”, dodaje Izudin.

Kako je kompanija tokom godina konstantno poslovno  rasla, tako je rastao i broj njihovih klijenata na koje su izuzetno ponosni. Postizanje poslovnog rasta, kako navodi Ajla Salčin zahtijeva pažljivo planiranje i primjenu određenih strategija

Investicije u nove mašine

“Naš prvi korak bilo je investiranje u istraživanje i razvoj, kako bismo stvorili nove proizvode atraktivne za tržište. Trudimo se pratiti trendove u industriji, kako bismo se mogli usmjeriti na potrebe naših klijenata. Cilj nam je zadržati postojeće kupce, ali i privući nove. Također smo investirali u nove industrijske  mašine, koje  omogućavaju bržu i kvalitetniju izradu. Aktivno komuniciramo sa našim klijentima i trudimo se prilagoditi svoje proizvode prema njihovim individualnim potrebama. Tržištu nudimo visokokvalitetne materijale, kako bismo osvježili ponudu i istaknuli se u odnosu na konkurenciju”, tvrdi Ajla.

Osim veoma jake konkurencije, veliki izazov u poslovanju predstavljaju im tekstilni trendovi, koji se brzo mijenjaju, navodi Ajla i dodaje da se kao kompanija moraju brzo prilagoditi svim promjenama.

“Također, i cijene materijala su izuzetno promjenjive i nepredvidive, a još jedan problem je i nedostatak radne snage, koji može dovesti do manjka produktivnosti. Trudimo se ponuditi fleksibilne radne uvjete, mogućnost napredovanja i razvoja, a također promovišemo tekstilnu industriju na sajmovima poslova, kako bismo privukli kvalitetne mlade talente”, objašnjava Ajla.

Saradnja sa obrazovnim institucijama u KS

Stoga u kompaniji Salteks planiraju u 2024. godini ostvariti saradnju sa obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo, posebno tekstilnim školama, kako bi omogućili mladima da obave praksu u njihovoj proizvodnji.

“Također, radit ćemo i na projektu koji se odnosi na smanjenje otpada i korištenje ekološki prihvatljivih materijala. Naravno, prioritet u 2024. godini je širenje našeg poslovanja na međunarodno tržište i sticanje novih klijenata”, kažu Ajla i Izudin Salčin.