Novosti

Wizz Air potvrdio globalno vodstvo u održivosti sa drugom uzastopnom CAPA nagradom


Wizz Air, najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, drugu godinu zaredom dobila je nagradu za aviogrupu godine za globalnu održivost životne sredine na samitu CAPA Asia Aviation Summit u Kuala Lumpuru.

CAPA nagrade za izvrsnost u očuvanju životne sredine nagrađuju aviokompanije, aerodrome i dobavljače koji klimatske promjene stavljaju u prvi plan svog poslovanja. Nagrade su neovisno istražili CAPA-ini analitičari i stratezi za smanjenje ugljika, Envest Global. CAPA, dio mreže Aviation Week Network, jedan je od svjetski najpouzdanijih izvora tržišnih informacija za avijaciju i industriju putovanja.

Kompanija Wizz Air je dobila priznanje od CAPA-e za svoju nepokolebljivu posvećenost održivosti. Ova evropska aviokompanija sa ultra niskim cijenama posjeduje jednu od najmlađih flota aviona na svijetu. s najnižim intenzitetom ugljika među konkurentskim aviokompanijama. Intenzitet emisije ugljika Wizz Aira iznosio je 53,8 grama po putniku/km u fiskalnoj 2023. godini, što je smanjenje od 11% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Da bi to postigla, aviokompanija je uložila velika sredstva u svoju flotu i zamjenu starijih aviona najnovijom tehnologijom, Airbus A321neo, koja daje 20% smanjenje emisije CO2 i 50% buke i emisije dušikovih oksida.

Wizz Air je također uspostavio jasnu i djelotvornu strategiju za održivo gorivo za avione (SAF). To uključuje osiguranje ugovora o otkupu i partnerstva sa dobavljačima uključujući Mabanaft, Neste, OMV i Cepsa. Kako bi dalje podržala razvoj SAF-a, aviokompanija je napravila svoje prvo ulaganje u kapital od 5 miliona funti u Firefly Green Fuels, britansku kompaniju za biogorivo, te kao dio Indigo Partners učestvovala u investiciji od 50 miliona dolara u američku start-up kompaniju CleanJoule. U maju 2023. Wizz Air je također postao prva aviokompanija u Mađarskoj koja je komercijalno testirala snabdijevanje SAF-om na aerodromu u Budimpešti i obavila pet letova iz Budimpešte sa mješavinom SAF-a od 35%.

József Váradi, glavni izvršni direktor Wizz Air-a, je istakao: „Velika je čast dobiti CAPA Global Environmental Sustainability nagradu drugu godinu zaredom. Ovo je dokaz napornog rada i posvećenosti tima Wizz Aira te naše posvećenosti daljem smanjenju intenziteta CO2 za 25% do 2030. Naš ultra niskotarifni model se pokazao kao održiv po dizajnu: mi upravljamo avionima najnovije tehnologije na najefikasniji način, sa najnižim emisijama po putniku po kilometru u industriji. Također smo napravili značajna ulaganja u SAF, obezbjeđujući obim za mandat koji dolazi u Evropi 2025. godine i doprinosimo oživljavanju novih tehnologija. Ponosni smo na to što predvodimo napredak ka održivijem zračnom putovanju i postavljamo standarde za industriju.”

Iz CAPA – Centra za avijaciju, su kazali: „Drugu godinu zaredom Wizz Air je je dobio CAPA Global Environmental Sustainability nagradu za aviokompaniju/grupu godine. Najviši rang Wizz Aira u izvještaju o benchmarku je rezultat njihove strategije održivosti koja je rezultirala time da kompanija ima mladu, efikasnu flotu visokih kapaciteta širom svoje mreže, uz ulaganje u istraživanje i korištenje održivog avionskog goriva (SAF), kao i stalne obuke osoblja.

Wizz Air, fokusiran na ultra niske cijene, izašao je iz pandemije covid-19 kao jedan od jasnih pobjednika u Evropi. Dok su ukupna putovanja u Evropi i dalje ispod nivoa prije pandemije, a mnoge aviokompanije tek treba da obnove svoje mreže i rad, Wizz Air ne samo da je uspio nadmašiti rast većine sličnih aviokompanija, već i povećati svoj ukupni promet za više od trećine. Aviokompanija je pokazala prilagodljivost i fleksibilnost tokom pandemije covid-a, kao i u svom odgovoru na uspone i padove tokom perioda oporavka putovanja.

Kako su putovanja nastavljena ​​u Evropi, Wizz Air će samo nastaviti da preuzima vodeću ulogu u ovom procesu i širi svoju posvećenost održivosti. Aviokompanija također unapređuje sopstveni poslovni i operativni model, nastojeći da poboljša performanse kada su u pitanju letenje, finansijsko zdravlje i usluga korisnicima.”


Prosječna starost flote Wizz Aira je 4,2 godine

Na osnovu najnovijih javno objavljenih informacija o emisijama koje se primjenjuju na finansijsku godinu (Ryanair, EasyJet). Zbog razlika u izvještajnom periodu, brojke i vremenski okvir nisu u potpunosti usklađeni.

Na osnovu službenog godišnjeg izvještaja Wizz Aira

U poređenju sa prethodnom generacijom aviona porodice A320ceo