Novosti

Mirnes Mešić, direktor SEIC Hospitality d.o.o. Sarajevo: Residence Inn by Marriott  bit će prvi “zeleni”  hotel u BiH do kraja 2023.


Kompanija SEIC  Hospitality d.o.o. Sarajevo, koja posluje pod globalnim brendom Marriott, postigla je značajan poslovni rast u protekle tri godine uprkos brojnim izazovima s kojima se susrela cijela industrija hotelijerstva.

Ovaj vrijedan poslovni uspjeh može se pripisati prije svega primjeni najviših standarda u svim aspektima njihovog poslovanja.

Predanost izvrsnosti temeljna je crta SEIC Hospitality-a od samog početka poslovanja, te nije bila upitna ni u najtežim periodima.

Prema riječima Mirnesa Mešića, direktora SEIC Hospitality d.o.o. Sarajevo, prioritet je zadržati predanost u pružanju iznimne usluge gostima i održavanju najviših standarda kvalitete.

“Protekle tri godine nedvojbeno su predstavljale izazov za cijelu industriju hotelijerstva zbog globalne pandemije. Međutim, naša nepokolebljiva odlučnost bila je podržati naše zaposlenike i održati osjećaj stabilnosti unutar organizacije. Učinili smo sve kako bismo zadržali stručnu i posvećenu radnu snagu i iz svega smo izašli jači. Stoga, možemo sa ponosom reći da smo u 2023. godini postigli značajan poslovni rast i da smo izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima. Vidimo da se broj turista u BiH vratio na razinu prije pandemije, što potvrđuje našu uspješnu prilagodbu novom normalnom i našu sposobnost da nastavimo rasti u izazovnom okruženju”, istaknuo je Mešić.

Za one čitaoce koji ne znaju, možete li ukratko predstaviti SEIC Hospitality d.o.o. Sarajevo?

„SEIC Hospitality je osnovan 2013. godine kao kompanija koja je vlasnik prve franšize Marriott hotela u Sarajevu. Hotel Residence Inn by Marriott je otvoren 2014. godine. Hotel je poznat po svom smještaju za duže boravke, nudeći prostrane Studio sobe i  Apartmane sa potpuno opremljenim kuhinjama. Prilagođen je gostima koji ostaju duže te pruža topli ugođaj doma uz besplatan doručak i besplatnu uslugu nabavke namirnica. Gostima hotela na raspolaganju je samouslužni vešeraj, a ljubimci su također dobrodošli.  

Naš tim čini 30 posvećenih zaposlenika, koji su predani pružanju najviših standarda usluge. Gosti našeg hotela su gosti koji su prepoznali visok kvalitet usluge koji Residence Inn pruža. Ponosimo se time što uvijek uspijemo da ispunimo i nadmašimo očekivanja gostiju, čineći njihov boravak ugodnim i posebnim.”

Po čemu se još Residence Inn  by Marriott izdvaja u odnosu na izuzetno jaku konkurenciju na tržištu?

„Poslujući pod franšizom Marriott, hotel Residence Inn Sarajevo je posvećen kulturi izvrsnosti, ne samo u smislu pružanja najbolje usluge gostima, već i u smislu održivog poslovanja i društveno odgovornog odnosa prema okolini.

Vjerujući da je ekološka održivost važna, dio smo “Low-plastic zone” inicijative, koja se implementira u BiH i regionu. S tim u vezi, nastojimo smanjiti, a gdje je moguće, i eliminisati korištenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Hotel Residence Inn Sarajevo je i ponosni partner Let’s Do It projekta, preko kojeg pomaže u ostvarivanju ekoloških ciljeva, uključujući akcije pošumljavanja i čišćenja.

Ono što želimo istaći je činjenica da je hotel u procesu Green Key certificiranja, što znači da do kraja 2023. godine očekujemo da postanemo prvi zeleni hotel u BiH sa međunarodno prepoznatim certifikatom.

Ovaj prestižni certifikat predstavlja i obavezu u smislu pridržavanja strogih kriterija koje je propisala Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE). Visoki ekološki standardi koji se očekuju od hotela održavaju se kroz opsežnu dokumentaciju i česte revizije.” 

Koji su najčešći problemi s kojima se danas suočavate u poslovanju?

„Osim izazova o kojima smo već razgovarali, još jedan značajan problem u industriji hotelijerstva u Sarajevu je nedostatak stručne radne snage. Iako nemamo visoku fluktuaciju zaposlenika primijetili smo deficit kvalificiranog osoblja. Ključno je da Vlada KS  prepozna ovaj problem i strateški sarađuje s poslovnim sektorom kako bi pronašla rješenja. Mi, naravno, i dalje ulažemo u obuku i razvoj naših zaposlenika.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja tekuće godine  i u 2024.?

„Poslovna 2023. godina je za nas izuzetno uspješna. Naša strateška usmjerenost uključuje daljnja ulaganja u digitalizaciju i energetsku učinkovitost. Posvećeni smo dugoročnom cilju izgradnje društveno održivog poslovanja koje koristi našoj zajednici i okolišu. Cilj nam je nastaviti poslovni rast u 2024., uz snažan naglasak na održivosti i inovacijama.”