Sport

Saznajte ko su ove godine najplaćeniji fudbaleri na svijetu


Astronomski ugovori sa Saudijcima i Profesionalnom fudbalskom ligom MLS-om potresli su fudbalski univerzum ove godine. Ali niz velikih imena – uključujući Ronalda, Messija i Neymara – ostaje na vrhu tabele.

Kako bi se uvjerio Neymar da napusti francusku Ligu 1 i pridruži se Saudijskoj profesionalnoj ligi, odnosno njegovom novom klubu, Al Hilalu, bilo je potrebno isplatiti mnogo novca, budući da se on smatra kraljem fudbala. Ova 31-godišnja brazilska zvijezda navodno je dobila vilu sa osobljem, flotu luksuznih automobila i pristup privatnom avionu, kao i bonuse za timske pobjede i objave na društvenim mrežama i dozvolu da živi sa svojom djevojkom u Kraljevini u kojoj je zabranjeno živjeti zajedno s partnerom prije braka. To je sve povrh procijenjenih 80 miliona dolara kompenzacije na terenu (112 miliona dolara ukupne zarade) koje će Neymar dobiti za igranje ove sezone.

Al Hilal si to može priuštiti. Klub je jedan od četiri nad kojima je Saudijski fond za javna ulaganja od 700 milijardi dolara (u imovini) preuzeo kontrolu u junu i ključni je dio velikih sportskih ambicija Kraljevine. Baš kao što su to učinili sa LIV Golfom, Saudijci su željni da uzdrmaju globalni fudbalski pejzaž i stvore novu destinaciju za vrhunske talente. I ne stide se da troše astronomske količine novca kako bi privukli najveće zvijezde fudbala.

Prema Deloitteu, klubovi iz Saudijske profesionalne lige potrošili su samo jednu milijardu dolara za kupovinu 94 igrača iz inostranstva tokom ljetnog prelaznog roka 2023. To čak ne uzima u obzir zapanjujuće iznose koji su ponuđeni igračima koji su odbili da napuste svoje evropske klubove, uključujući paket od 1,1 milijardu dolara koji je navodno ponuđen kako bi se osiguralo da Kylian Mbappé pređe iz Paris Saint–Germaina na godinu dana ili navodni trogodišnji ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara koji je ponuđen Lionelu Messiju prije nego što je odlučio da igra za Miami South Beach.