Biznis

Konzum ulaže 30 miliona eura u primanja zaposlenika


Konzum, koji je dio Fortenova grupe, uspješnu poslovnu godinu iza sebe odlučio je zaokružiti na najbolji način za svoje zaposlenike – trgovački lanac ulaže više od 30 miliona eura u povećanje njihovih primanja.

Riječ je o najvećem ulaganju u istoriji kompanije koje se odnosi na sva radna mjesta u maloprodaji, veleprodaji, logistici i internet prodavaonici te na više od polovice zaposlenika na administrativnim i uredskim radnim mjestima.

Tako će, na primjer, bruto plaća na radnom mjestu prodavač, na kojem radi više od 50 posto svih zaposlenika Konzuma, rasti u prosjeku za 20 posto.

Uz to, dodatno je povećan i iznos ostalih materijalnih prava – božićnice, regresa i naknade za topli obrok.

“Konzum čine ljudi, a kontinuirano ulaganje u njihova primanja i poboljšavanje uvjeta rada naša je trajna misija. Cilj ovog istorijski velikog ulaganja je da se svi naši zaposlenici osjećaju pravedno plaćenima za svoj rad i doprinos poslovanju, da pokažemo da cijenimo izvrsnost te da istovremeno naša kompanija bude konkurentan i poželjan poslodavac. Ovo je još jedan u nizu koraka koje već neko vrijeme poduzimamo u ostvarenju tog cilja, a definitivno nije zadnji”, izjavio je Zoran Mitreski, izvršni direktor za maloprodaju Fortenova grupe i predsjednik Uprave Konzuma.

Povećanju plaće prethodili su razgovori sa Sindikatom trgovine Hrvatske, koji je pozdravio inicijativu Konzuma.

“S Konzumom već dugi niz godina imamo dobru saradnju i produktivan socijalni dijalog čiji je rezultat potpisan Kolektivni ugovor. Veseli nas ovaj, najveći dosad, iskorak kad su u pitanju plaće i materijalna prava zaposlenika našeg vodećeg trgovačkog lanca koji zapošljava gotovo 11 hiljada ljudi”, naglasila je predsjednica sindikata Zlatica Štulić.

Osim najavljenog povećanja primanja, zaposlenici Konzuma ovih su blagdana dobili i božićnicu te dar za dijete čiji iznosi su početkom godine povećani.

Dodatno, Konzum redovito isplaćuje i jubilarne nagrade, naknadu za novorođenče, naknadu za topli obrok, prijevoz i nagradu za učinak.

Tu su i dodatno zdravstveno osiguranje, popust za zaposlenike, slobodan dan roditeljima prvašića na prvi dan škole i brojne druge pogodnosti, kao i mogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja kroz interna osposobljavanja i edukacije.

Seebiz