Novosti

Nakon velikog požara hale preduzeća „Mega drvo“ u Bijeljini obnovljeno 95 posto uništenih kapaciteta


Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“ u Bijeljini, vlasnik ovog drvnoprerađivačkog kompleksa Svetozar Ostojić kaže da je do ovog trenutka sanirana šteta na uništenim proizvodnim halama, zahvaljujući, prije svega, vlastitim sredstvima i naporima, ali i kreditnim sredstvima.

„Iskoristili smo vlastita sredstva, ali smo morali posegnuti i za značajnim kreditnim sredstvima. Nisam zadovoljan visinom pomoći koja je stigla sa nivoa Vlade Republike Srpske, jer su nam uplatili svega 300.000 KM na ime pomoći, dok mi u jednoj godini uplatimo oko 3,5 miliona KM na ime poreza i doprinosa. Naravno, neko će reći da smo neskromni i da ni 300.000 KM nije mali i zanemarljiv novac. Ipak, neka se zna da je to bila nedovoljna pomoć, jer je fabrika bila pred gašenjem i ukupna šteta od požara procijenjena je na oko 12.000.000 KM. Nama je Područna privredna komora Bijeljina peti dan nakon požara uplatila 10.000 KM na ime pomoći i to se ne može zaboraviti. Nismo dobili nikakvu pomoć od lokalne zajednice. Uspjeli smo u potpunosti obnoviti uništene hale, a ovih dana montiramo posljednju mašinu. Objekti su obnovljeni, procentualno, oko 95 posto. Ostalo je nešto malo limarskih radova i radova oko grijanja. Mi, praktično, već radimo sa stotinu odsto projektovanih kapaciteta“, ističe Ostojić, naglašavajući da se u međuvremenu dogodio pad potražnje na evropskom i svjetskom tržištu, kada su u pitanju proizvodi i poluproizvodi od drveta.

Sve radnike smo zadržali u fabrici

Da li je na to uticala svjetska ili ukrajinska kriza, teško je precizno odgovoriti. Ipak, ne žalimo se, naši kupci nas nisu napustili. Dobijamo više naloga nego što je to slučaj sa drugim prerađivačima drveta, jer smo izgradili dobre poslovne odnose s domaćim kupcima i sa ino – partnerima. Sve radnike smo zadržali u fabrici. Nakon požara redovno smo isplaćivali plate radnicima. Time se ponosimo i to ističemo kao naš poslovni i ljudski princip. Sada imamo objekte i opremu koja je u boljem stanju nego što je bila prije požara. Moram da se zahvalim vlasnicima brojnih firmi iz Bijeljine i regiona koji su iskazali želju da nam pomognu. Mnogi su na svoju ruku uplaćivali novac, ali smo to odbijali. Mnogi su nam i pomogli na razne načine, tako da je podugačak spisak onih kojima dugujemo zahvalnost“, kaže Svetozar Ostojić, vlasnik preduzeća „Mega drvo“.