Svijet

Njemački trgovac obućom zatvara više od stotinu prodavnica i gasi dvije markeGrupacija Deichmann, jedan od najvećih njemačkih i evropskih trgovinskih lanaca za prodaju obuće, prema navodima lokalnih medija donijela je značajnu odluku koja će uticati na stotine radnih mjesta. Naime, Deichmann planira ugasi robne marke obuće Onygo i MyShoes, koje su do sada bile dijelovi njihovog poslovanja.

Onygo, poznat kao robna marka za mlade, sa svojih 28 prodavnica širom Njemačke, prestaće sa radom najkasnije do 31. augusta 2024. godine, pri čemu će biti pogođeno oko 280 radnih mjesta. Portparol kompanije potvrdio je ovu informaciju, ističući da Deichmann nastoji ponuditi pošteno i društveno prihvatljivo rješenje za sve zaposlene.

Osim Onyga, Deichmann se oprašta i od brenda MyShoes, koji ima 61 prodavnicu u Njemačkoj i 29 u Austriji. Zatvaranje ovih prodavnica, planirano najkasnije do 31. decembra 2024. godine, uticat će na dodatnih 750 zaposlenih. Za sve pogođene radnike kompanija traži društveno prihvatljiva rješenja.

Deichmann, porodična kompanija osnovana 1913. godine u Еsenu i ima više od 4600 lokalnih trgovina u 31 zemlji.