Trgovina

Crvena jabuka market pripaja se Tropic Maloprodaji


Jedan od vodećih trgovaca u Bosni i Hercegovini  banjalučki Tropic odlučio je pripojiti društvo Crvena jabuka market d.o.o. Jajce  svome banjalučkom društvu Tropic Maloprodaja.

Ovo je vidljivo iz prijave koju je Tropic maloprodaja d.o.o. Banja Luka podnijela Konkurencijskom vijeću Bosne i  Hercegovine, izvještava Indikator.ba.

Antimonoplsko tijelo je donijelo 9. novembra mišljenje da se u ovom slučaju ne radi o koncentraciji u smislu Zakona konkurenciji jer je riječ o pripajanju dva nezavisna privredna subjekta, budući da je TropicMaloprodaja vlasnik 100% udjela u društvu Crvena jabuka market.

Tropic je preduzeće Crvena jabuka market Jajce osnovao 2017. godine radi širenja trgovačke maloprodaje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od tada kompanija je otvorila markete u Bosanskoj Krupi, Kaknju, Jajcu, Bihaću, Cazinu, Vitezu, Tuzli.. U avgustu 2022. godine trgovački lanac otvorio je i Gastro market Crvena jabuka u Sarajevu na Marindvoru koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara, podijeljenih na tri etaže.

Vlasnik društva Tropic Maloprodaja je kompanija Tropic Group B.V. sa sjedištem u Amsterdam iza koje stoji samozatajni banjalučki biznismen Mirko Risović. Trgovački lanac ukupno iam 86 poslovnih jedinica pod brendovima Tropic i Moj market.

Uspon Tropica počinje aprila 2014. godine kada je belgijski lanac Delhaize prodao 39 supermarketa MAXI u BiH Mirku Risoviću, odnosno firmi Tropico Group B.V. 

Godine 2011. Delhaize je kupio srbijanski Delta Maxi u vlasništvu Miroslava Miškovića. Ranije je Delta Maxi kupio lanac marketa Tropic i to za 70 miliona KM, nakon petogodišnjih pregovora, ali su nekretnine ostale u vlasništvu porodice Risović.

Delta Maxi d.o.o. Banja Luka je sa Tropic maloprodajom ostvario prošle godine promet od 470,2 miliona KM.

Povezana društva su AX-TROPIC promet i usluge d.o.o. Banja Luka, Tropic ugostiteljstvo d.o.o. Banja Luka, Tropic ribarstvo d.o.o. Banja Luka, Tropic nekretnine d.o.o. Banja Luka, Tropic izgradnja i upravljanje nekretninama, usluge d.o.o. Banja Luka.

Foto: Crvena jabuka