Novosti

Autoput u Kaknju od sutra će se moći platiti isključivo elektronskim putem


Iz JP Autoceste Federacije BiH saopćeno je da od 15. decembra 2023. godine naplatno mjesto Kakanj 1 (Papratnica – izlaz za TE Kakanj) moći se koristiti isključivo za elektronsku naplatu cestarine

Naplatno mjesto Kakanj 1 (Papratnica – izlaz za TE Kakanj) je prvo naplatno mjesto na kojemu će zaživjeti Only ACC TAG sistem. Analizom poslovanja naplatnih mjesta na autocestama u FBiH uočeno je da je NM Kakanj 1 naplatno mjesto s većim brojem korisnika koji koriste elektronsku naplatu cestarine, dok je ukupan broj vozila na naplati relativno malen, na mjesečnom nivou nekih 16.000 vozila, a od toga cca 9.000 vozila koristi elektronsku naplatu cestarine. Izlazi ostvareni preko TAG uređaja imaju udio od cca 52,43 posto na godišnjem nivou s tendencijom porasta udjela elektronske naplate, odnosno stagnacijom manualne.

Uvođenje Only ACC TAG sistema ima za cilj prije svega podići svijest kod korisnika o prednostima elektronskog načina plaćanja autoceste (brži protok vozila i bonus od 20 posto na svaku uplatu korisnika), a osim navedenog, uvođenje Only ACC TAG sistema dovest će do smanjenja troškova poslovanja uz zadržavanje standarda korištenja naplatnih mjesta.

U narednom periodu JP Autoceste FBiH će nastaviti analizirati i druga naplatna mjesta kako bi se provjerila mogućnost prelaska na već spomenuti Only ACC TAG sistem.

Korisnici autoceste koji ne žele koristiti elektronsku naplatu cestarine i dalje mogu koristiti naplatno mjesto Kakanj ili naplatno mjesto Visoko umjesto naplatnog mjesta Kakanj 1.