Tržišta

Maloprodaja u Americi s iznenađujućim rastom u novembru


Maloprodaja u Americi porasla je u novembru za 0.3 posto u odnosu na oktobar, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.

To je iznenadilo analitičare Vol Strita koji su očekivali pad od 0.1 posto. U oktobru je promet u maloprodaji pao za 0.2 odsto u odnosu na septembar.

U odnosu na novembar prošle godine prodaja je porasla za 4.1 posto, dok je godišnja stopa inflacije u istom periodu iznosila 3.1 posto.

Prodaja u restoranima i barovima porasla je za 1.6 odsto, prodaja u sportskim trgovinama za 1.3 posto, a online prodaja za 1 posto.

Maloprodaja je porasla uprkos padu na benzinskim pumpama od 2.9 posto, ali ne zbog manje prodaje nego zbog nižih cijena. U odnosu na novembar prošle godine prodaja na benzinskim stanicama pala je za 9.4 posto zbog nižih cijena.

Izvještaj Ministarstva trgovine pokazuje da je američka privreda u boljem stanju nego što su mnogi očekivali nakon dugog niza povećanja kamata. To, s druge strane, znači i da Federalne rezerve neće tako brzo krenuti u snižavanje kamata