Novosti

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju


Novoosnovane firme, mala i srednja preduzeća iz naše zemlje se, u pripremi za izlazak na međunarodno tržište, suočavaju sa potrebom dodatnog certificiranja procesa efikasnosti i upravljanja kvalitetom. Zbog toga je USAID projekat “Diaspora Invest” za kompanije čiji su suvlasnici investitori iz dijaspore, otvorio poziv kojim se omogućava podrška u pripremi za sticanje uslova certifikacije ISO 9001, 14001 I 27001.

“Ovi certifikati imaju značajnu važnost za mala i srednja preduzeća iz različitih razloga. Prvo, pomažu u poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga koje kompanije pružaju. ISO 9001 se fokusira na upravljanje kvalitetom i osigurava da procesi budu efikasni i dosljedni, što vodi do većeg zadovoljstva kupaca. ISO 14001 se bavi ekološkim aspektima poslovanja, pomažući kompanijama da budu odgovornije prema okolini. ISO 27001 se odnosi na upravljanje informacionom sigurnošću, što je ključno u današnjem digitalnom dobu. Ovi certifikati pomažu kompanijama da budu konkurentnije na tržištu. Imajući ISO certifikate, preduzeća dokazuju svoju posvećenost visokim standardima i kvalitetu, što privlači potencijalne partnere i klijente. Ovo može otvoriti nova tržišta i povećati prihode”, pojašnjavaju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

ISO certifikati pomažu u smanjenju rizika i poboljšavaju upravljanje poslovanjem. Kroz stroge kontrole i sistematizaciju procesa, kompanije postaju otpornije na neželjene događaje i mogu brže reagovati na promjene u okolini. Istovremeno, pomažu kompanijama da ostvare uštede u troškovima. Poboljšanjem efikasnosti procesa i smanjenjem grešaka, kompanije mogu smanjiti gubitke i optimizovati resurse.

“Tehnička pomoć koju pruža USAID projekat “Diaspora Invest” u vezi sa implementacijom ISO standarda donosi značajne koristi kompanijama koje teže unapređenju svojih poslovnih procesa i sticanju ISO certifikata. Prva ključna aktivnost u ovom angažmanu je upoznavanje kompanije sa zahtjevima i procedurama ISO standarda. Ovo je temeljni korak koji pomaže kompaniji da shvati kompleksnost standarda i postavi osnove za usklađivanje sa istim. Nakon što se kompanija upozna sa zahtjevima, slijedi detaljna analiza postojećeg sistema i procesa kompanije. Ovaj korak identifikuje nedostatke i oblasti koje zahtijevaju poboljšanje kako bi se uskladili sa ISO standardom. Ova analiza pruža dragocene informacije za dalje planiranje i implementaciju. Naredni korak obuhvata definisanje ciljeva koje kompanija želi postići implementacijom ISO standarda”, napominju iz Projekta.

Projekat pruža podršku u pripremi i izradi dokumentacije koja opisuje procese, politike, postupke i upute kompanije u skladu sa zahtjevima ISO standarda. Ovo je ključno za dokumentovanje i formalizaciju procesa unutar organizacije. Peti korak podrazumijeva obuku zaposlenika kompanije o zahtjevima ISO standarda i načinima primjene istih u svakodnevnim aktivnostima. Obuka je prilagođena specifičnim potrebama i ulogama zaposlenika, što doprinosi boljem shvatanju standarda i njihovoj primjeni. Sve ove aktivnosti zajedno čine sveobuhvatan angažman koji pomaže kompanijama da uspješno implementiraju ISO standarde.

“Nakon adekvatno provedenog pripremenog procesa koji podržava USAID kroz ovaj program, firme su spremne za reviziju i utvrđivanje spremnosti kompanije za ispunjavanje ISO standarda”, zaključuju iz Projekta.

Prijaviti se mogu kompanije koje nisu starije od 6 godina i koje imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom na linku: http://www.bit.ly/ta-diasporainvest, a rok za prijavu na narednu evaluaciju pristiglih aplikacija je 31.12.2023. godine.