BiH

Adriatic Metals među najznačajnijim stranim ulagačima


Agencija za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) je održala manifestaciju dodjele priznanja najznačajnijim stranim ulagačima u BiH. Priznanje je dobila kompanija Adriatic Metals BiH koja je do danas uložila gotovo 400 miliona KM – u istraživanje, razvoj rudnika, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu. 

Priznanje u ime kompanije i generalnog direktora Paula Cronina preuzela je Sanela Karić, članica Nadzornog odbora, pominjući dosadašnje uspjehe kompanije. “Ovo je treće priznanje za kompaniju Adriatic Metals BiH u protekle dvije godine. Uz priznanja “Najveća strana investicija godine u BiH” Sarajevo Business Foruma i “Investicija godine” Poslovnih novina koje smo dobili 2022. godine, ovo je još jedna u nizu potvrda koja svjedoči obimu našeg investicionog angažmana u BiH, na šta smo ponosni,” kaže Karić. 

FIPA-u je Vijeće ministara BiH ovlastilo da pruži podršku i omogući priliv direktnih stranih ulaganja u zemlju, a ulaganje Adriatic Metals BiH iznosi 25% ukupnih direktnih ulaganja u BiH. “Naš cilj nikada nije bio samo realizacija projekta, već stvaranje pozitivnog nasljeđa. Građani i vlasti su to prepoznali i validirali ‘društvenom dozvolom’ za rad, a mi se svojim angažmanom trudimo opravdati povjerenje i zadržati tu dozvolu. Ovo priznanje nije samo potvrda naše predanosti, već poticaj da nastavimo s ulaganjima i ostvarivanjem naše misije,” ističe Karić. 

Adriatic Metals BiH svoj glavni fokus stavlja na istraživanja i eksploataciju mineralnih resursa u Varešu, poštujući najveće ekološke i društvene standarde. “Mi se obavezujemo dugoročnoj budućnosti rudarske industrije u BiH. Vidimo potrebu za modernizacijom rudarskog i ekološkog zakonodavstva, te zakona koji se tiču oblasti koncesija. Ima prostora za unapređenje,” dodala je Karić. “BiH treba moderne zakone koji odgovaraju promjenama na globalnom tržistu. Mi smo otvoreni da pomognemo u modernizaciji zakona koji će privući još investitora, što će dugoročno osigurati prosperitet ove zemlje. S tim u vezi, nastavićemo blisko raditi i sarađivati s nadležnim organima vlasti, naročito Zeničko-dobojskim kantonom, kako bi došli do boljih i prosperitetnijih rješenja.”