Tržišta

Ministar Adnan Delić objavio podatke godišnjeg istraživanja tržišta rada Zavoda za zapošljavanje FBiH 


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je podatke godišnjeg istraživanja tržišta rada Zavoda za zapošljavanje FBiH. 

Prema podacima, u 2024. godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari, varioci; a predviđa se i povećanje plaća do 10%Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini.
Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%)…
Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64%.
Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 19%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.
Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.
Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.
Skoro 73% anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2024. godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanje poslovnog ambijenta.
Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.