Investicije

U 2023. godini najveći strani investitor u BiH je Rusija


Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosio je 1,4 milijarde KM, što je do sada najviši zabilježeni iznos, pokazuju podaci Centralne banke BiH

Strana ulaganja u periodu januar – septembar 2023. godine veća su za 23,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ono što je iznenađujuće je činjenica da je najveći investitor u BiH u prvih devet mjeseci 2023. godine bila Ruska Federacija, koja je u BiH investirala 312 miliona KM.

Listu predvodi Rusija

Rusija je u segmentu “ostalog kapitala” unijela 342 miliona KM, kroz zadržane zarade je povučeno 30,6 miliona KM, tako da je ukupan iznos spušten na 312,6 miliona KM.

Pretpostavlja se da je pozadina ovoga izbjegavanje međunarodnih sankcija koje su nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Ukoliko ovo uporedimo s istim periodom prošle godine, tada je Rusija povukla za prvih devet mjeseci povukla 34 miliona KM.

Rusiju slijede Nizozemska i Hrvatska koja su u BiH plasirale 166, odnosno 165,1 miliona KM investicija. Iza njih je Velika Britanija s investicijama od 163,4 miliona KM, a zatim Turska sa 120 miliona KM.

Njemačka, u BiH je ove godine investirala 92,3 miliona KM, a Austrija 79,8 miliona KM. Italija i Slovenija su u BiH investirale 65,3 odnosno 60 miliona KM. Srbija je u BiH plasirala 51,7 miliona KM.

U Bosnu i Hercegovinu su još investirali Švicarska, Belgija, Češka, Kipar, Crna Gora, Francuska, Litva, Luksemburg, Mađarska.

U proizvodnju koksa i rafiniranih naftnih proizvoda se najviše investiralo

Neke zemlje su povukle svoja ranija ulaganja u BiH, među njima najviše Poljska, i to 22 miliona KM, slijedili su Kuvajt (-7,9 miliona KM), te Danska (-3 miliona) i Irska, koja je iz BiH povukla skoro milion KM.

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u prvoj polovini 2023. godine najviše stranih investicija je usmjerno u oblasti “Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda” (283.6 miliona KM), “Finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova” (127.7 miliona KM) i “Trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima” (107.6 miliona KM).

Značajna povećanja registrovana su i za djelatnosti: “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija” (89.8 miliona KM), “Proizvodnja papira i proizvoda od papira” (66.9), “Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima” (59.0), “Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda” (53.5) i “Proizvodnja baznih metala” (51.4 miliona KM).