Novosti

Internacionalni univerzitet u Sarajevu prati savremene trendove uvođenjem tri nova studijska programa


Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) unapređuje svoju ponudu obrazovnih programa kako bi odgovorio na potrebe savremenog tržišta rada uvodeći tri nova studijska programa, od kojih se svaki fokusira na pružanje relevantnih vještina i znanja potrebnih za uspjeh u dinamičnom svijetu profesionalnih izazova.

Studijski program Mediji i komunikacije

Studijski program Mediji i komunikacije pruža interdisciplinarni pristup koji obuhvata širok spektar oblasti, uključujući novinarstvo, medije, odnose s javnošću i digitalnu produkciju. Studenti će imati priliku oblikovati svoje obrazovanje prema vlastitim interesima uz pomoć praktičnog iskustva, mentorstva stručnjaka, globalne perspektive i karijerne orijentacije. Cilj programa je razviti kritičko razmišljanje, vještine komunikacije i analitičke sposobnosti, čime će studenti biti spremni za uspješnu karijeru u svijetu medija i komunikacija.

Nakon završetka ovog studijskog programa, diplomanti će biti osposobljeni za rad u različitim profesionalnim oblastima, uključujući odnose s javnošću, digitalnu produkciju, novinarstvo, upravljanje društvenim mrežama, oglašavanje i korporativnu komunikaciju.

Studijski program Menadžment u ugostiteljstvu i turizmu

Cilj ovog programa je pružiti znanje i vještine u oblasti menadžmenta u ugostiteljstvu i turizmu, omogućavajući pojedincima da se istaknu u ovoj brzo rastućoj industriji. Kurikulum je pažljivo izrađen uzimajući u obzir globalne potrebe u turističkoj i ugostiteljskoj industriji, sa fokusom na ravnoteži između temeljnih poslovnih disciplina i primijenjenih studija iz ove oblasti.

Diplomanti ovog programa bit će obučeni za rukovodeće pozicije u ugostiteljstvu i turizmu, istovremeno tečno govoreći engleski jezik i prateći međunarodne inovacije u industriji. Pored toga, steći će širok spektar vještina, uključujući analitičke vještine, sposobnost rješavanja problema, pregovaranja i umrežavanja, kao i vođenja i delegiranja.

Diplomanti ovog programa imat će mogućnost rada u sektorima ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti kao menadžeri, vlasnici ili će moći odabrati karijeru u maloprodaji, cateringu, radu s klijentima ili čak u oblastima prodaje i marketinga kao stručni saradnici.

Studijski program Umjetna inteligencija i inžinjering podataka

Kao prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini koji nudi studijski program Umjetna inteligencija i inženjering podataka, IUS odgovara na rastuću potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti. Program obuhvata računarske nauke, matematiku, statistiku i druge relevantne discipline. Diplomanti će biti obučeni za analizu podataka, upravljanje bazama podataka, razvoj algoritama za umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje. Ova interdisciplinarna oblast pruža razne mogućnosti zapošljavanja, uključujući analitičare podataka, inženjere upravljanja podacima, administratore baza podataka, stručnjake u oblasti upravljanja podacima, poslovne analitičare i inženjere umjetne inteligencije.

Ovim novim programima Internacionalni univerzitet u Sarajevu postavlja se kao lider u kvalitetnom obrazovanju, prateći savremene trendove na tržištu rada.

Za detaljnije informacije o novim studijskim programima kao i za prijavu na testiranje za stipendiju za studij na IUS-u, posjetite: https://stipendija.ius.edu.ba/bs