Tema u fokusu

Ribarstvo Marjanović iz Dervente: Uskoro prvi izvoz žive ribe u zadnjih 10 godina iz BiH


Kompanija Ribarstvo Marjanović d.o.o. Derventa. čiji je glavni proizvod „Bilećki šaran“ postao prepoznatljiv brend u BiH, ostvarila je poslovni rast u 2023. godini zahvaljujući povećanju proizvodnje i u martu 2024. godine planira izvoz žive ribe u Srbiju.

Bave se isključivo akvakulturom, proizvodnjom i prodajom larve, mlađi i konzumne ribe i ribljih proizvoda, a kapacitet godišnje proizvodnje njihovih ribnjaka u Derventi i Bileći je oko 300 tona proizvoda od ribe.

Deset godina uspješnog poslovanja u BiH obilježeno je osnivanjem druge firme Ribarstvo Marjanović Gold, koja takođe posluje u oblasti ribarstva, te pokretanjem proizvodnje u ribnjaku u Prnjavoru.

Prema riječima Staniše Marjanovića, direktora Ribarstva Marjanović d.o.o. Derventa, u prošloj godini ostvarili su vrlo dobre poslovne rezuzltate sa minimalnim rastom u odnosu na 2022. godinu.

Proizvodnja od larve do konzumne ribe

„Poslovni rast naše kompanije ostvaren je djelimično zbog povećanja proizvodnje, ali i zbog porasta cijena gotovih proizvoda. Zahvaljujući osnivanju naše druge firme Ribarstvo Marjanović Gold, pokrenuli smo značajnu proizvodnju na ribnjaku u Prnjavoru 2022. godine. Veći poslovni rast se odnosi na obje naše firme i Ribarstvo Marjanović i Ribarstvo Marjanović Gold“, naglasio je Staniša Marjanović.

Dio poslovanja odvija se u ribnjaku u Derventi, gdje proizvode larve i mlađ, te u kaveznom sistemu koji se nalazi u Bileći, gdje se odvija veća proizvodnja mlađi i konzumne ribe.

„Proizvodimo sve, od larve do konzumne ribe, a bavimo se i prodajom riblje hrane, konzumne ribe, opreme za akvakulturu, te drumskim prevozom roba i ribe. Naši osnovni proizvodi su larva, mlađ i konzumni šaran, amur i som. U 2023. godini smo ostvarili najveći uspjeh u povećanju proizvodnje mlađi, a djelimično i u proizvodnji konzumne ribe“, istaknuo je Marjanović.

Vrhunski kvalitet proizvoda

Najvažnije poslovne vrijednosti Ribarstva Marjanović su vrhunski kvalitet proizvoda, kao i njihova isporuka u dogovorenom vremenskom periodu, te poštovanje svih usmenih i pismenih ugovora sa klijentima.

„Također, od samog početka našeg poslovanja, redovno isplaćujemo obaveze prema državi, radnicima, dobavljačima i ostalim“, tvrdi Marjanović.

Kako dalje navodi direktor Ribarstva Marjanović, njihovi ciljevi u tekućoj godini su daljnje povećanje proizvodnje i prerade ribe, a planiraju i izvoz ribe u Republiku Srbiju.

Obnova mehanizacije i kupovina mašina „U martu 2024. godine planiramo izvoz ribe na tržište Republike Srbije, što bi bio prvi izvoz žive ribe u zadnjih 10 godina iz Bosne i Hercegovine, kada su u pitanju Ciprinidi. Zatim, planiramo obnoviti dio mehanizacije i kupiti nove mašine potrebne za poboljšanje proizvodnje. Već smo konkurisali za dodjelu sredstava od EU fondova za kupovinu novih mašina i potrebne mehanizacije. Očekujemo i podršku kroz kapitalne investicije Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske“, rekao je Marjanović.