Tema u fokusu

Sultan Alkhannah, CEO Compact Invest: Ne prodajemo luksuzne stanove, već novu dimenziju življenja


Kompleks Sarajevo Waves u općini Ilidža uveo je nove standarde u kupovini nekretnina još 2018. godine, kada su svojim klijentima, pored kompleksa, ponudili sistem pametne investicije.

Našim kupcima olakšavamo na različite načine, od smanjivanja troškova prilikom kupovine jer mi snosimo troškove notara, uknjižbe i priključka električne energije do parking mjesta koje im poklanjamo uz kupljeni stan. Sve ovo je već uveliko prepoznato, a povjerenje naših kupaca dovelo nas je do izgradnje četvrtog po redu stambeno–poslovnog objekta. Možemo reći da je Sarajevo Waves kao projekt uspješno implementiran i da se nastavlja razvijati, kaže za Poslovne novine Sultan Alkhannah, generalni direktor kompanije Compact Invest.

Dostupnost brojnih sadržaja

Kolika je ukupna vrijednost investicije Sarajevo Waves? 

„Ukupna vrijednost projekta je oko 80 miliona maraka.“

Šta je konkretno izgradnja Sarajevo Waves kompleksa donijela Ilidži, osim luksuznog stambenog kompleksa?  

„Dio Ilidže je promijenjen urbanistički i infrastrukturalno. Projekt je donio nova radna mjesta i nove poglede na budućnost. Doprinijeli smo razvoju privrede i turizma u općini Ilidža.“

Koje sve prateće sadržaje imaju vlasnici stanova u kompleksu Sarajevo Waves? 

“Sarajevo Waves je stanarima, kao i stanovnicima naselja Otes, omogućio sadržaje u Waves centru u kome se nalazi Amko market, Waves restoran, Wonder Waves igraonica, Business Centar, turistička agencija, kafići, Waves pekara te kancelarijski prostori različitih namjena, koji su raspolaganju svima. U skorijoj budućnosti planiramo otvoriti i spa centar sa zonom za fitness i bazenom.”

Vrhunac luksuza je nekada bilo posjedovanje stambene nekretnine u centru grada. Čini se da i u Bosni i Hercegovini počinje preovladavati ono što je na Zapadu odavno trend, bijeg iz grada i stvaranje stvarnog luksuza (i mira) na periferiji!? 

„Lokacijski, Sarajevo Waves ima brojne prednosti. Imate mir i bijeg od gradske vreve, samo nekoliko minuta ste udaljeni od centra Ilidže i aerodroma, a 20 minuta od centra grada. Vlasnici nekretnine u Sarajevo Wavesu imaju pogled na zelenilo i prostranstvo. Imaju sve pri ruci. blizu su svega, imaju osigurano parking mjesto, ali i svoju privatnost i mir, što je neprocjenjivo. Sarajevo Waves zaista nisu samo luksuzni stanovi, to je nova dimenzija življenja.“

Šta Vaši kupci dobijaju, u smislu kvaliteta života, kupnjom nekretnine u Vašem kompleksu?

„Stanove u našem kompleksu karakterizira maksimalna iskorištenost prostora, kao i opremljenost kvalitetnim i modernim materijalima. Krasi ih i jedinstven vanjski prostor, kao i prostrani balkoni s kojih mogu uživati u u pogledu. Naši kupci, članovi Sarajevo Waves porodice, dobijaju kvalitet, mir, privatnost.“

Nova godina – novi projekt

Koliko su tražene luksuzne nekretnine u našoj zemlji? 

„Taj trend je u porastu, a mi ka takvoj gradnji težimo od 2015. godine.“

Kupcima stanova nudite i, ukoliko im je nekretnina investicija u smislu rentanja, puno upravljanje njihovom nekretninom uz kompletan servis i održavanje. Koliko je taj paket pri kupovini tražen? 

„Taj naš princip pametnog ulaganja dosta je tražen jer je povrat investicije više nego zadovoljavajući.“

Kako to u praksi funkcionira? 

“Waves d.o.o. je naša kompanija koja se, pored ostalog, bavi i pružanjem usluge rentanja apartmana, na principu apart hotela. U sklopu našeg kompleksa imamo zavidan broj stambenih jedinica koje se mogu rezervisati za boravak na dnevnom i na mjesečnom nivou. Naša ekipa, posvećena ovom dijelu posla, vrijedno radi na tome da vlasnicima nekretnina obezbijedi zadovoljavajući povrat na godišnjem nivou.“

Planirate li uskoro neki sličan projekt, u nekom drugom gradu?  

“Sultanova bašča je projekt koji, na lokalitetima općina Ilijaš i Visoko, planiramo otpočeti naredne godine.“

Dugo ste u Bosni i Hercegovini. Koje su Vam prepreke, s kojima ste se susretali u poslovanju, bile najteže za savladati?

“Nedostatak brzine u administraciji je jedna od najvećih prepreka sa kojima smo se susretali od samog početka. Nadamo se da će se situacija u budućnosti popraviti.”