Novosti

Aviokompanijama ponuđene nove subvencije


Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za subvencioniranje aviosaobraćaja razvojem postojećih i/ili uspostavom dodatnih zračnih linija na području tog kantona. Sve je vezano za Međunarodni aerodrom u Tuzli.

Kako je navedeno, cilj javnog poziva je razvoj aviosaobraćaja i povećanje broja putnika na području Tuzlanskog kantona, odnosno na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

“Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma i aviosaobraćaja na području Tuzlanskog kantona u 2024. godini, iskazivanjem interesa aviokompanija radi zadržavanja postojećih ili uspostavljanja novih destinacija, povećanje broja putnika, kao i jačanje turističkog sektora”, napisano je u javnom pozivu.

Kako je istaknuto, po okončanju javnog poziva i utvrđivanja potrebnog iznosa, sredstva će biti obezbijeđena u budžetu Turističke zajednice TK posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK na poziciji “Tekući transferi Turističkoj zajednici TK za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma” po osnovi programa koji donosi Vlada Tuzlanskog kantona.

Navedeno je da pravo prijave na javni poziv imaju aviokompanije koje planiraju uspostaviti nove aviolinije i/ili razvijati postojeće te koje posjeduju radnu dozvolu operatora (Operation licence), važeći certifikat avio operatora (AOC) te imaju uspostavljen sistem online prodaje aviokarata i pratećih usluga.

Aviokompanija u svrhu prijave na javni poziv, dužna je dostaviti radnu dozvolu operatora (Operation licence), certifikat avio operatora (AOC), aktuelni izvod iz sudskog registra ili ekvivalentan dokument zavisno od zemlje u kojoj je aviokompanija registrovana, plan reagovanja u slučaju neoperativnosti aviona, izjavu kojom ponuđač potvrđuje da ima uspostavljen sistemonline prodaje aviokarata i pratećih usluga te popunjen obrazac za ponudu

“Kriteriji za izbor jedne ili više avio-kompanija su kako slijedi: avion kapaciteta minimalno 110 sjedišta i najniža cijena po rotaciji”, napisano je u javnom pozivu za koji se ponude dostavljaju elektronskim putem najkasnije u roku od sedam dana od dana objave obavijesti.

Inače, ovo je drugi javni poziv koji se objavljuje u vezi s Međunarodnim aerodromom u Tuzli. Kao što je poznato Vlada TK prošle godine je izdvojila dva i po milona konvertibilnih maraka subvencije, koja je dodijeljena grčkoj aviokompaniji Lumiwings.

Ova aviokompanija na tuzlanskom aerodromu je u decembru prošle godine bazirala jedan avion te uspostavila linije, a sada se očekuje i poslovanje ka Turskoj, odnosno Istanbulu.