Novosti

Zbog štrajka na njemačkim aerodromima otkazano oko 1.100 letova


Radnici obezbjeđenja napustili su danas svoja radna mjesta na većini velikih njemačkih aerodroma u okviru jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da se pojača pritisak na vladu u sporu oko plata, što je dovelo do masovnih otkazivanja letova u Njemačkoj.

Prema procjenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova biće otkazano ili odloženo zbog štrajka, kojim je pogođeno oko 200.000 putnika.

Njemački sindikat Verdi pozvao je radnike da štrajkuju na 11 aerodroma – Berlinu, Frankfurtu, Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Štutgartu, Lajpcigu, Hanoveru, Drzdenu, Bremenu i Erfurtu.

Štajk neće uticati na aerodrome u saveznoj njemačkoj državi Bavarskoj, uključujući u Minhenu.

Uoči početka štrajka, otkazana su sva poletanja za danas iz Berlina, Hamburga i Štutgarta.

U Kelnu je otkazano oko četiri petine planiranih letova u Kelnu, a u Dizeldorfu trećina.

U Frankfurtu je operater tog najprometnijeg aerodroma u Njemačkoj saopštio da će bezbjednosni punktovi van tranzitne zone biti zatvoreni i savjetovao putnike da ne dolaze na aerodrom.

Međutim, kako navodi AP, postoje veze za  prebacivanje putnika, a avio-kompanija Lufthanza je planirala da obavi veći dio svojih planiranih letova, uključujući  interkontinentalne letove.

Sindikat Verdi traži povišice za 2,80 eura po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata.

Tri runde radnih pregovora nisu donijele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbjeđenja.

Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sljedeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad.

Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara.

U odvojenom sporu, Verdi je pozvao u petak na štrajk u lokalnim sistemima javnog prevoza u većem dijelu zemlje.

Talas štrajkova zahvatio je Njemačku proteklih nedjelja, uključujući mašinovođa i poljoprivrednika.