Auto

Mazda CX-60 automobil godine u Bosni i Hercegovini


U organizaciji AUTO  Media Group održan je dvadesetpeti „Izbor automobila godine“ u Bosni i Hercegovini. Osim automobila, svoje mjesto u ovom Izboru su pronašle i druge kategorije vezane za autobranšu.

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najboljeg ponio je Nermin Brdarić (KIA-Volvo).Najbolja internet stranica sa domaćom „.ba“ domenom je www.cheryauto.ba, a nagradu za ideju godine dobila je firma AutoHUB.

Za projekat godine proglašen je projekat koji realizira SV Energija iz Tešnja, a najbolja firma u kategoriji autooprema je INTERCARS.  Spacijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobila je firma Auto Plac za projekat „Peticija za sigurno kretanje i za život u saobraćaju”.

Najbolji  vozač u 2023. godini je Dejan Tatić (Banja Luka).  Za najbolju saobraćajnu patrolu proglašeni su Elmedina Džebo i Eldin Sinanović iz MUP-a Kantona Sarajevo – Jedinica za saobraćaj.

Priznanje za doprinos u autobranši u Bosni i Hercegovini dobio je OLX.ba. Nagradu za očuvanje životne sredine dobio je Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a specijalnu nagradu za Ekologiju projekat e-Go Car Share.

U kategoriji Menadžer godine – vozila, titulu najboljeg ponio je Muamer Ganić, dok je menadžerica godine u kategoriji prodaja vozila Amra Husić-Šukman – TRIAB-Škoda iz Sarajeva. Nagradu za životno djelo ove godine pripala je Enesu Bunji.

U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha imao je VOLVO FH Electric, dok je za najbolji autobus proglašen Iveco Crossway EL Elec. Među dostavnim vozilima, pobjedu je odnio FORD Tranzit Custom.  

Najbolji terenac je Dacia Duster, a Pick-Up godine je Volkswagen Amarok.

Ekološki prihvatljiv automobil (Eco automobil godine) je XEV YOYO.

Najteži posao imao je žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine, a trebao se odlučiti za jedno, među sedam nominiranih vozila. Sumiranjem rezultata, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini osvojila je Mazda CX-60 (293 boda), a slijede Renault Austral (263), Jeep Avenger (260), Toyota C-HR (241), BMW Series 5 (232), MG HS (191), Chery Tiggo 8 (168).