Lifestyle

Admir Rahimić, Agroherc-organic: Narentas organska kozmetika je čisti luksuz


Dozvoliti sebi da sanjamo velike snove – prva je tajna uspjeha, kažu oni koji su uspjeli, dodajući nerijetko na tu rečenicu nastavak u vidu misli Marka Twaina „Za dvadeset godina bit ćete više razočarani stvarima koje niste učinili nego stvarima koje jeste. Isplovite iz sigurne luke, istražujte, sanjajte, otkrijte.“

Sanjanje velikih snova bila je polazna tačka velikog uspjeha Admira Rahimića, Bosanca koji od dvanaeste godine živi u Njemačkoj. Kapital, zarađen na poslovima riziko menadžmenta i osiguranja, uz podršku stranih partnera uložio je u Hercegovinu.

Snaga vjetra i sunca

Projektira vjetro i solarne elektrane, pa će prvi vjetropark biti pušten u pogon već naredne godine. No, nije vjetropark ono zbog čega je nama u Poslovnim novinama zanimljiv Admir Rahimić, direktor kompanije Agroherc-organic.

Uz njegovo i ime ove kompanije veže se još jedan fantastičan projekt, rezultat vizije i sanjanja velikih snova.

Prije pet godina sa partnerima je ušao u projekt pravljenja, kako sam kaže, domaćeg brenda, ali velikog i sjajnog po svjetskim standardima.

Mjesto – Gabela Brdo kod Čapljine. Projekt – plantaža. Površina – 140 hektara. Kategorizacija zemljišta – klasa sedma. Goli kamen, krš, korov. Reklo bi se gore ne može.

Ipak, ono što bi običnom čovjeku bilo nepregledno prostranstvo škrtog hercegovačkog krša, njemu je bila vizija plodne zemlje pod smiljem, smokvama, divljim šipkom i maslinama.

I krenulo je, za početak sa registracijom kompanije Agroherc-organic, usporenom i otežavanom već čuvenom bosanskohercegovačkom administracijom, čišćenjem krša kamen po kamen, uklanjanjem jednog po jednog trnovitog žbuna. Sa svakim uklonjenim kamenom i uništenim korovom slika kojoj se stremilo bila je bistrija.

Trajalo je možda mrvicu predugo, ali prošle godine imali su svoju prvu žetvu smilja koju je baš kao nekom čistom magijom neki besposleni čarobnjak pretvorio u Narentas, brend luksuzne organske kozmetike, čiji kvalitet svojim potpisima garantira preko dvije hiljade vrhunskih stručnjaka i recenzenata iz Njemačke, Švicarske, Švedske, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Napravili smo brend kakav u ovom trenutku na evropskom tržištu ne postoji. Kada smo krenuli u ovu priču, cilj je bio (i ostvarili smo ga) da stvorimo, ne brend koji ćemo uspoređivati sa velikim svjetskim kozmetičkim brendovima već brend kojem će se drugi htjeti približiti. I nisam nimalo neskroman kada to kažem, kaže direktor Rahimić.

A u Narentas bočicama sva su čuda iz ovog parčeta raja okupanog hercegovačkim suncem i milovanog vjetrovima s Jadrana. Na poljima na kojima se, poput zlatnožutih talasa na vjetru povija smilje, posađena je i lavanda, tik uz stabla smokve, divljega šipka i petnaest hiljada stabala maslina.

Demeter(izacija)

Nekoliko je posebnosti važno naglasiti kada govorimo o Narentasu. Za početak, ono najvažnije. Jeste li čuli za Demeter, najprestižniji certifikat na svijetu za ovu oblast. Kompanija Agroherc-organic jedina je u Bosni i Hercegovini koja ga posjeduje. Imati Demeter certifikat znači da su vaši proizvodi rezultat proizvodnje koja funkcionira kao holistički organizam jedinstvene harmonije biljaka, životinja i ljudi. Na farmama sa Demeter certifikatom umjesto mineralnih gnojiva upotrebljava se kompost, poštuju se životinje, ne koriste životinjski hormoni, zabranjena je upotreba CMS hibrida i sintetičkih sredstava za zaštitu bilja od bolesti i štetočina, kao i sintetičkih aroma, konzervansa i drugih aditiva.

Biljke rasle u takvim uvjetima nesumnjivo imaju kvalitet koji možemo bez straha staviti na lice i pustiti prirodu da radi za nas.

Next stop – Dubai

Narentas je, ukratko, luksuz u kutiji, spreman da lice očisti, nahrani, revitalizira. Ova linija za njegu kože sadrži pjenu za umivanje, puder za čišćenje, dnevnu i noćnu kremu, kremu za njegu područja oko očiju, zlatni eliksir te čisto eterično ulje. U svakoj bočici/kutiji ljube se smilje, masline, smokva i nar, pružajući koži više od ljepote. Svi Narentas proizvodi dizajnirani su s fokusom na regerativne prednosti, ciljajući i obnavljajući oštećena tkiva. Prvi luksuzni shop sa Narentas proizvodima otvoren je prošloga mjeseca na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Sljedeća lokacija nove trgovine je, vrlo vjerovatno, najluksuznije mjesto na Planeti – Dubai, kaže Patricia Džolić, brend i marketing menadžerica brenda Narentas.

Uskoro će svjetlo dana ugledati još jedan važan proizvod – domaće maslinovo ulje, sa čak 470 mg polifenola po kilogramu, što je razina koju maslinovo ulje sa Gabela Brda stavlja u red lijeka. Slijedit će ga sok od divljeg nara, kojem se već trasira put na svjetska tržišta.