Lifestyle

Vinarija Nuić Ljubuški: I bosanska i hercegovačka i svjetska


Jedna od najprepoznatljivijih bosanskohercegovačkih vinarija Vinogradi Nuić Ljubuški ove godine obilježava dva desetljeća svoga postojanja. Godine 2004. na lokalitetu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, na sedam hektara pokrenuta proizvodnja sa 30 hiljada nasada žilavke, blatine, trnjka, cabernet sauvignona, plavca malog i krkošija, stvorila je od ovih vinograda fantastičnu i nezaobilaznu bosanskohercegovačku vinsku priču. Vinogradi Nuić svakako su jedna od vinarija kojima naša zemlja može zahvaliti mjesto na vinskim mapama regije i Evrope.

Grand Gold na Mundus Vini

Danas se ovi vinogradi prostiru na 43 hektara, na zemljištu savršenom za uzgoj vinove loze, zahvaljujući krševitoj zemlji crvenici, maloj nadmorskoj visini (140 metara), jugozapadnoj ekspoziciji te blagim zimama i sunčanim ljetima.

Slavu hercegovačkog sunca nosila su po festivalima širom svijeta najfinija vina ove vinarije, ne vraćajući se u suncem okupanu Hercegovinu gotovo nikada bez vrijednih nagrada.

Zlatne i crvene kapi pokoravale su istančana nepca kušača od Beograda, preko Praga i Beča, pa sve do Londona. Vinogradi Nuić godinama sudjeluju na prestižnim vinskim takmičenjima. Austrijska je prijestolnica svake godine domaćin AWC Wienna – međunarodnog vinskog takmičenja, poznatog po najvišim standardima u ocjenjivanju, strogo definiranim pravilima degustiranja i testiranja koja provode enolozi, vinski stručnjaci, somelijeri, gastronomi i vinski publicisti svjetskoga glasa. Na ovom se vinskom događaju pojavljuju vinari iz preko 40 zemalja svijeta i biva testirano oko deset hiljada vina od skoro dvije hiljade proizvođača. Mundus Vini je također redovna adresa na koju dolaze fina Nuić vina. Riječ je o događaju koji se organizira za vinare koji žele da se probiju na vinska i gastro tržišta Austrije i Njemačke. Ovaj se vinski događaj održava od 2001. godine, a žiri čine enolozi, vinari, trgovci vinima, gastro novinari, visnki stručnjaci, restorateri… Naravno da se vina Nuić i sa Mundus Vini ne vraćaju bez nagrada. Nedavno su prvi put na ovom takmičenju osvojili Grand Gold medalju. Njihova Blatina Barrique 2020. našla se među 64 vina od 7.430 vina iz cijeloga svijeta koja su dobila Grand Gold. Osim toga, zahvaljujući njihovom Cabernet Franc 2019. na policu sa nagradama u srcu Hercegovine smjestila se zlatna medalja.

Turistička oaza

Prva naša tri vina, Žilavka, Blatina i Blatina Barrique, na tržištu su se pojavila davne 2008. godine. Iste godine pomoću rovokopača kultiviran je položaj Dugolaze, na pola puta između Crnopoda i Međugorja. Kroz ovu nizinu okruženu bajkovitim brdima, prolazi bura s Veleža i suši kamen od jutarnje rose. Prije kultivacije ova je krševita zaravan bila prekrivena tipičnim hercegovačkim raslinjem, čije note danas daju miris vinima s tog položaja, kažu nam u Vinogradima Nuić, dodajući kako su već 2009. godine na Dugolazama posadili sedam, a 2010. godine još 21 hektar vinograda. Uz postojeće sorte prvi put su tu zasađene Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, te od bijelih – korčulanski Pošip.

U Vinogradima Nuić ozbiljno se radi na proizvodnji kvalitetnih vina i svojevrsnom kompletiranju kapaciteta za privlačenje turista. Gradi se objekat ukupne površine 4.500 kvadratnih metara u kojem će se odvijati i proizvodnja i prijem gostiju. Proizvodni pogon ima površinu od 1.900 m2 i tu se odvija punjenje. Tu je i barrique sala, kao i sala sa arhivskim vinima.

Relevantnost Vinograda Nuić na domaćoj, regionalnoj, pa ako ćemo iskreno i na evropskoj sceni nije nimalo zanemariva. Za naše se uvjete radi o velikoj vinariji, koja 40 posto svoje proizvodnje izvozi, osim u susjedne Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, u Njemačku, Austriju, Švicarsku, sve do daleke Kine, Japana, SAD, Australije, Brazila. Ostalih 60 procenata prodaju u Bosni i Hercegovini, najviše u Sarajevo. Sve je mnogo jasnije ako se zna da je u podrumima preko tri stotine hrastovih bačvi za dozrijevanje vina te rostfrajnih tankova kapaciteta 750 hiljada litara. Prosječna godišnja proizvodnja je 250 hiljada litara.

Na imanju je stalno zaposleno deset radnika dok se taj broj u sezoni višestruko povećava.

Bijelo od crnog? Može

Vlasnik Vinograda Nuić, Josip Nuić, još uvijek je najprepoznatljivije lice ove vinske kompanije, mada posljednjih godina vinariju sve češće predstavlja sin Vlatko sa svježim i hrabrim idejama. Hrabrost koju spominjemo pokazao je 2022. godine sa svojom bijelom blatinom, proizvedenom kao blanc de noir (bijelo vino od crnog, odnosno crvenog grožđa sorte blatina), koja se pokazala kao pun pogodak koji je dopunio lepezu Nuićevih vina.

No, kako svaka vinarija ima vino koje iz različitih razloga smatra najbitnijim, ni Vinogradi Nuić nisu izuzetak. Nuić Trnjak je njihovo najvažnije vino i uvijek je sto posto od sorte trnjak.