Novosti

Jedna od vodećih IT kompanija u BiH promijenila vlasnike i ime, fokus stavili na očuvanje zdravlja


Kompanija britanskog milijardera Richarda Brensona i jedna od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini Virgin Pulse doživjela je promjene u vlasničkoj strukturi, ali i izvornom nazivu.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, Virgin Pulse nedavno je spojena sa kompanijom HealthComp. Shodno tome stvorena je kompanija Personify Health sa novom vlasničkom strukturom, koja sada djeluje i u Bosni i Hercegovini.

Nova kompanija poseban fokus sada stavlja na očuvanje zdravlja te kroz jedinstvenu platformu pomažu firmama u optimiziranju ulaganja u svoje članove, istovremeno osnažujući ljude da se dublje bave očuvanjem svoga zdravlja.

Inače, sada već raniji Virgin Pulse dio je poslovnog carstva Richarda Brensona, jednog od najpoznatijih poduzetnika na svijetu, a osnovan je u okviru istoimene grupacije 2004. godine.

U BiH predstavlja najveći internacionalni ured i djeluje kao čvorište za tehničku i operativnu podršku cjelokupnom poslovanju kompanije na globalnom nivou. Trenutno imaju sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) proglasila je Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021. godini, a tada je navedeno da su u našoj zemlji uložili više od 40 miliona KM. Taj iznos danas je znatno veći.

U novoj kompaniji, odnosno Personify Healthu većinski udio ima fond New Mountain Capital koji je 1999. osnovao Steven Klinsky 1999. godine, a kao dioničari se navode još i Marlin Equity Partners, Morgan Health i Blackstone.