Izvoz

Izvoz u zemlje regiona pao za trećinu


Izvoz u zemlje regiona, odnosno zemlje CEFTA je u prva dva mjeseca ove godine iznosio 381 milion KM i manji je za 33,6 posto ili za trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, u kojima se navodi da je uvoz iznosio 467 miliona KM, što je za 8,8 posto više nego u istom periodu, te da je pokrivenost uvoza izvozom 81,7 posto.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH su objavili da je BiH u prva dva mjeseca ostvarila ukupan obim razmjene od 6,9 milijardi KM, što je za 116,1 miliona KM ili dva odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Od toga ukupna vrijednost izvoza iznosi 2,6 milijardi KM, što je smanjenje izvoza za 373,2 miliona KM ili 12,65 posto. Istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti od 4,35 milijardi KM, što je više za 257,3 miliona KM ili 6% u odnosu na isti period prethodne godine. Prikazana kretanja spoljnotrgovinske razmjene utiču na vrijednosti neto izvoza, a posljedično i na rast bruto domaćeg proizvoda. Karakteristično je da sve zemlje zapadnog Balkana imaju slična kretanja (pad izvoza i povećanje uvoza) u prva dva mjeseca ove godine. Ovo nam govori o smanjenoj potražnji glavnih trgovinskih partnera, prije svega EU, gdje se plasira oko 70% proizvoda. Karakteristično je da padu izvoza BiH od 373,2 miliona sa oko 80% doprinose samo dva proizvoda, tj. tarife. Pad električne energije u referentnom periodu iznosio je oko 140 miliona KM, dok je pad tarife željezo i čelik iznosio oko 160 miliona KM.

Razloge ovakvih kretanja treba tražiti u promjenama cijene električne energije na berzama, odnosno stabilizacijom tržišta energenata i visokim troškovima proizvodnje i padom potražnje za čelikom i željezom u svijetu”, objasnili su iz STK BiH.

Dodali su da je u pojedinim industrijskim granama u BiH primjetna neodgovarajuća koncentracija ponude, s malim brojem privrednih subjekata.

“Promjenama na nivou jednog ili izrazito malog broja preduzeća značajno se utiče na ukupnu industrijsku granu i spoljnotrgovinsku razmjenu, što se i desilo u prva dva mjeseca ove godine. Kada je riječ o ključnim tržištima, primjetan je pad izvoza. Najveći obim razmjene već dugi niz godina imamo sa sljedećim zemljama: Hrvatska, Njemačka, Srbija, Slovenija, Austrija i Italija. Po ukupnom obimu razmjene najznačajniji partner iz EU je Hrvatska, s kojom je u analiziranom periodu ostvaren ukupan obim razmjene od 1,2 milijarde KM. U Hrvatsku smo izvezli robe u ukupnoj vrijednosti od 375,5 miliona KM, što je manje za 60,8 miliona KM ili 14%, dok smo iz Hrvatske istovremeno uvezli robe u ukupnoj vrijednosti od 849,8 miliona KM, što je povećanje od 70,8 miliona KM ili 9%.

Od zemalja CEFTA najznačajniji partner je Srbija, s kojom smo ostvarili 823,9 miliona ukupne robne razmjene. U Srbiju je izvezeno robe u vrijednosti od 250,9 miliona KM, što predstavlja smanjenje za 114,3 miliona KM ili 31%, a istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti od 572,9 miliona KM, što je povećanje od 34,7 miliona KM ili 6%”, istakli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.