Lifestyle

U Beču razvijen prvi štampani „fantom mozga“


U saradnji Medicinskog i Tehničkog univerziteta u Beču kreiran je prvi 3D-štampani “fantom mozga” visoke rezolucije na svijetu.

Inspirisan strukturom neuronskih vlakana, ovaj fenomen omogućuje detaljnu vizualizaciju mozga koristeći specifičnu varijantu magnetne rezonance (dMRT). Ovi modeli mozga mogu unaprijediti istraživanje neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze, kako je pokazalo istraživanje vođeno od strane oba univerziteta.

Foto: TU Wien

Magnetna rezonanca (MRT) je široko rasprostranjena metoda slikovne dijagnostike, koja se koristi prvenstveno za ispitivanje mozga. Pomoću MRT-a mogu se istražiti struktura i funkcija mozga bez upotrebe jonizirajućeg zračenja. U posebnoj varijanti MRT-a (dMRT) također je moguće odrediti smjer preklapanja neuronskih vlakana u mozgu. Kako bi se postupak dodatno poboljšao, međunarodni tim u saradnji sa pomenutim univerzitetima razvio je tzv. “fantom mozga” pomoću visokorezolucijske 3D štampe.

Foto: TU Wien

Fantomi mozga prikazuju područja u mozgu koja generišu kompleksne signale, poput ukrštanja nervnih puteva. Iako su postignuti značajni rezultati, tim se suočava sa tehnološkim izazovima kod brže, efikasnije I preciznije izrade ovih fantoma. Stoga se cilja na razvoj složenijeg dizajna i optimizaciju procesa štampe.

Ovaj napredak u tehnologiji štampe i istraživanju mozga pruža nadu u bolje razumijevanje i tretman neurodegenerativnih bolesti. Daljnja istraživanja i razvoj tehnologije mogli bi označiti značajan napredak na polju medicine i unaprijediti kvalitet života miliona ljudi širom svijeta.