Lifestyle

Povećanje cijena kakaa upozorava ljubitelje čokolade na moguće poskupljenje


Na tržištu kakaa došlo je do naglog rasta cijena, iako je takav događaj rijedak u svijetu prehrambenih proizvoda. Tokom prošle godine, cijene kakaa u New Yorku su porasle za više od 200 posto, nastavljajući rasti ove godine za 97 posto.

Cijene kakaa su se udvostručile u protekloj godini, podstaknute lošim usjevima u Obali Slonovače i Gani, glavnim proizvođačima, i borbama proizvodnih kompanija da osiguraju zrna kakaa.

Prema studiji Saxo banke ovo značajno povećanje cijena može se pripisati nizu faktora, posebno u zapadnoj Africi. Obala Slonovače i Gana poznate su kao vodeći svjetski proizvođači kakao zrna. Ove zemlje od prošle godine doživljavaju teške vremenske prilike, posebno ekstremne vrućine, koje negativno utiču na proizvodnju kakaa.

Štaviše, rastući troškovi pesticida i đubriva su izvršili finansijski pritisak na poljoprivrednike, što im otežava kupovinu ovih vitalnih komponenti za održavanje usjeva. Štetočine koje ciljaju na biljke kakaa dovele su do daljeg smanjenja prinosa.

Ole Hansen, šef robne strategije u Saxo banci, kaže da preovlađujući uslovi predstavljaju uzbudljiv scenario i za trgovce i za investitore.

“S obzirom da je proizvodnja kakaa u padu, o čemu svjedoči pad od 40 posto u lukama Obale Slonovače u odnosu na prethodnu sezonu, lanac snabdijevanja osjeća krizu. Ovaj pad ponude nastaje jer se veliki dio kakaa unaprijed prodaje kompanijama i proizvođačima kakaa i čokoladnih proizvoda”, kazao je Hansen.

Hansen je dodao, u istraživanju koje je vidio Al Arabiya English, da su suočeni s izazovom ispunjavanja ovih obaveza, ovi entiteti primorani tražiti alternativne izvore. Ova borba za kakao je izvršila pritisak na tržište fjučersa za cijene kakaa.

Iz perspektive potrošača, direktni efekti značajnog povećanja cijena kakaa možda neće biti odmah uočljivi. Obično je potrebno 6 do 12 mjeseci da se ova povećanja cijena odraze na maloprodajne cijene proizvoda. Međutim, u Saxo banci smatraju da bi se potrošači u narednom periodu trebali pripremiti za rast cijena čokoladica.

Hansen također predviđa povećanje flukcije, smanjenje veličine čokoladnih pločica ili količine čokolade uz održavanje stabilnih cijena. Stoga, dok cijene čokoladnih proizvoda možda neće značajno porasti, količina ponuđena po istoj cijeni će se smanjiti.

Arun Leslie John, glavni tržišni analitičar Century Financial-a, kaže da su glavne afričke fabrike kakaa u Obali Slonovače i Gani zaustavile ili značajno smanjile preradu jer ne mogu kupiti sirovinu, prema 4 trgovačka izvora. To znači da će cijene čokolade širom svijeta vjerovatno rasti kako se Uskrs približava.

U ekskluzivnim izjavama za Al Arabiya English, on je dodao da se hedge fondovi na tržištu kakaa nakupljaju od kraja 2023. godine, što je pogoršalo rekordni rast cijena zbog loših usjeva u zapadnoj Africi. To je dovelo do toga da su cijene na londonskom tržištu dostigle nivoe od 7.454 funti dok su budući ugovori o kakau u New Yorku dostigli najviši nivo od 8.959 dolara.

Dok su loše vrijeme i bolesti koje pogađaju stabla kakaa u glavnim svjetskim regijama za uzgoj kakaa u zapadnoj Africi izazvale skup, stampedo hedge fondova je dodao njegovu žestinu, prema analitičarima.

Arun se također osvrnuo na prethodne izjave Martijna Brona, koji je bio globalni šef trgovine kakaom i čokoladom za kompaniju Cargill za poljoprivredne proizvode,rekao je da je izloženost hedge fondova riziku u kakau najveći u historiji.