Tema u fokusu

Podrškom  Ekonomskoj olimpijadi privrednici daju veliki doprinos rješavanju  problema kvalitetnog kadra


Pripreme za Opći krug Ekonomske olimpijade 2024. za koju je ukupno prijavljeno preko 500 takmičara iz 58 srednjih škola škola iz cijele BiH,  započele su utorak, 26. marta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u  Sarajevu, koji je suorganizator ovog projekta.

Ekonomska olimpijada je međunarodno  takmičenje iz oblasti ekonomske i fnansijske pismenosti, namijenjeno evropskim srednjoškolcima  uzrasta od 14 do 20 godina, bez obzira na smjer škole.

Pripreme za četvrtu po redu Ekonomsku olimpijadu u BiH ( EO BiH)  trajat će od 26. marta do 1. jula 2024. godine, a pravo učešća imaju učenici svih srednjih škola u BiH, kao i takmičari koji takmičenju žele pristupiti samostalno.

Pripremna predavanja za Opći krug EO 2024. započela su 26. marta na Ekonomskom fakultetu Uiverziteta u Sarajevu (EFSA) , koji je suorganizator ovog projekta zajedno sa Liberalnim forumom u BiH, a predavanja su održali prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Hatidža Jahić i doc. dr. Adnan Muminović.

Prema riječima prof.dr. Hatidže Jahić, profesorice  na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA), interes  bh. učenika  za ovo prestižno međunarodno takmičenje sve je veći.

Prijavljeno preko 500 takmičara iz 58 srednjih škola u BiH   

“Tako je za četvrtu po redu Ekonomsku olimpijadu  u BiH  u 2024. godini ukupno  prijavljeno preko 500 takmičara iz 58 srednjih škola različitog usmjerenja iz cijele BiH, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu. Tokom trajanja takmičenja, učesnici će imati priliku da steknu znanje iz  različitih ekonomskih disciplina. Ekonomska i fnansijska pismenost  danas su ključni aspekti modernog društva, postajući imperativ i goruće pitanje u sve kompleksnijim ekonomskim i društvenim kretanjima u BiH”, istaknula je Jahić.

Bez Regionalnog kruga takmičenja

Novina u projektu Ekonomska olimpijada u BiH2024. , prema riječima Aide Hasanagić, koordinatorice ovog projekta iz Liberalnog foruma BiH je da neće biti Regionalnog kruga takmičenja kao do sada, već samo Opći i Finalni krug.

“Nakon dva nacionalna kruga takmičenja, pet najbolje plasiranih takmičara, imat će priliku da predstavljaju BiH na međunarodnom finalu Ekonomske olimpijade koje će trajati od 1. do 4. septembra 2024., u Atini u Grčkoj”, naglasila je Hasanagić.

Apel za pomoć projektu Ekonomska olimpijada u BiH

Ujedno,  Hasanagić je ovom prilikom uputila apel  svim privrednim subjektima u  BiH da se u većoj mjeri odazovu i pomognu projekat Ekonomske olimpijade, koji je od izuzetnog značaja za bh. učenike, ali i društvo i privredu u cjelini.

Nažalost, jedina bh. kompanija koja je do sada  pokazala  sluha i bila ustrajna  da pomogne projektu  Ekonomske olimpijade  je Mikrokreditna organizacija LIDER iz Sarajeva.

Prema riječima Džavida Sejfovića, direktora Mikrokreditne organizacije LIDER, jedna od njihovih važnih misija je i društveno odgovorno poslovanje, briga o društvenoj zajednici i podrška mladim ljudima.

“Nama je zaista veliko zadovoljstvo i ponos podržavati ove talentirane mlade ljude i pravo je uživanje prisustvovati   Finalu ovog takmičenja i vidjeti koliko samo znanja oni posjeduju. Vjerujem da  više znaju o ekonomiji nego mnogi, koji na državnim i entiteskim nivoima donose ključne odluke iz oblasti ekonomskog razvoja naše države”, smatra Sejfović.

Pri tome, Sejfović dodaje da često čujemo  poznatu krilaticu da „na mladima svijest ostaje“.

”Neću ovom prilikom ulaziti u to kakav svijet mi ostavljamo mladima, ali da bi imali kakvu-takvu priliku, potrebno je u njih ulagati i pružati im priliku da što ranije steknu neophodna znanja i vještine. S obzirom da se danas skoro svaka kompanija u BiH suočava sa velikim problemom po pitanju pronalaska kvalitetnog kadra, ulaganjem u ovaj i slične projekte, poslodavci mogu dati veliki doprinos rješavanju ovog problema”, rekao je Sejfović.