Lifestyle

Bankrotirala kompanija za proizvodnju džina


Alkoholna pića uglavnom nisu jeftina, a kada se tome dodaju inflacija i rastući troškovi života, upravo su ona prva na kojima potrošači štede. Izgleda da je jedan relativno mladi njemački brend, Elephant Gin, pogođen upravo kulminacijom tih činioca, a njemački mediji pišu da je kompanija u stečaju.

Zahtjev za stečaj podnijet je Okružnom sudu, a advokat Gordon Gajzer imenovan je za privremenog stečajnog upravnika. On sada želi da pronađe investitora za kompaniju, piše “WirtschaftsWoche”.

Tesa i Robin Gerlač, osnivači Elephant Gina, željeli su svom džinu da daju afrički prizvuk. Naime, 15 posto prodajne cijene svake flaše bilo bi donirano projektima zaštite slonova. Kompanija tvrdi da je na ovaj način već donirala milion evra.

Na početku je kompanija bila vrlo uspješna. To je djelimično bilo zbog relativno visokih cijena ovog pića i opšte pomame oko džina posljednjih godina. Cijene flaša na službenoj stranici kreću se između 35 i 40 eura.

Osnivači su prošle godine na jesen otvorili novu destileriju u Vitenburgu, koju je država subvencionisala s pet miliona eura. Ukupno je uloženo devet miliona eura. Samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja, Elephant Gin je sada u stečaju, čime su pogođena 22 radnika u Njemačkoj.

Međutim, osim što je, izgleda, hajp oko džina popustio, promijenilo se i kupovno ponašanje potrošača. Budući da su pića Elephant Gina proizvodi više cijene, kupci su se sve više odlučivali za jeftinije marke. Takođe, krediti za proizvodni pogon, kao i investicije u vlastitu kompaniju, dodatno su opteretili finansije Elephant Gina.

Ipak, stečajni upravnik planira da traži novog investitora, što znači da bankrot nužno ne znači kraj preduzeća