Novosti

Poljska vraća PDV na hranu


U Poljskoj je od danas ponovno na snazi stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od pet odsto na hranu, koja je u februaru 2022. zbog visoke inflacije smanjena na nulu, javlja poljska novinska agencija “PAP”.

Inflacija u Poljskoj i drugdje u Evropi i svijetu naglo je porasla u postpandemiji korona virusa zbog uskih grla u snabdijevnim lancima, kada su potrošači naglo povećali kupovinu roba i usluga nakon završetka restriktivnih mjera zbog covida-19, a situacija se dodatno pogoršala specijalnom vojnom akcijom Rusije na Ukrajinu.

Kao odgovor na visoku inflaciju, koja je dostigla 18.4 posto godišnje, poljska vlada smanjila je stopu PDV-a od pet posto na hranu na nulu u februaru 2022. godine.

S padom godišnje stope inflacije na 2.8 posto u februaru ove godine više nema razloga za nultu stopu PDV-a, navodi “PAP”.

Ponovno je na snazi stopa PDV-a od pet posto na osnovne robe poput mesa, ribe, hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, voća i povrća.

Prema Poljskoj centralnoj banci, dalje povećanje stope PDV-a moglo bi povećati godišnju stopu inflacije za 0.9 postotnih bodova.