Novosti

Kineski internet giganti kupuju svoje dionice kako bi povećali vrijednost na berzi


Kineski internet giganti otkupljuju svoje dionice rekordnom brzinom, dok pokušavaju povećati svoju tržišnu vrijednost usred historijskog pada dionica u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Alibaba grupa ( BABA ) objavila je u utorak da je otkupila dionice u vrijednosti od 12,5 milijardi dolara sa tržišta SAD-a i Hong Konga, što predstavlja 5,1% njenih dionica u prometu, u fiskalnoj godini završenoj 31. marta.

To bi bio najveći otkup dionica kineske tehnološke kompanije u prošloj godini.

Samo u prvom tromjesečju, Alibaba je potrošila 4,8 milijardi dolara na otkupe, što je njegov drugi najveći kvartalni otkup u historiji.

Otkup dionica obično izaziva povećanje cijene jer će na tržištu biti manje dostupnih dionica.

Alibabine dionice izgubile su više od četvrtine vrijednosti u protekloj godini.

Potez tehnološkog giganta dolazi u vrijeme kada kineski regulatori traže od kompanija koje kotiraju na berzi da otkupe dionice kako bi stabilizirali povjerenje tržišta.

Kineske berze pretrpjele su dugotrajan pad od svog vrhunca 2021. godine, sa više od 4,5 biliona dolara tržišne vrijednosti koje je izbrisano sa berza u Šangaju, Šenženu i Hong Kongu.

“Odluka Alibabe signalizira povjerenje u buduće izglede kompanije i pokazuje uvjerenje menadžmenta u osnovnu vrijednost Alibabinih dionica,” rekao je Stephen Innes, izvršni partner SPI Asset Management.

Ali da li će ovaj potez dati dugoročni podsticaj cijeni dionica ovisi o različitim faktorima, uključujući šire tržišne uslove, raspoloženje investitora prema kineskim dionicama i Alibabinu sposobnost da efikasno provodi svoje strategije rasta, dodao je.

Kompanija sa sjedištem u Hangzhouu signalizirala je da će kupiti više. U februaru je povećao svoj plan otkupa dionica za još 25 milijardi dolara do marta 2027.

Alibaba se pridružila nizu kineskih tehnoloških kompanija koje su povećale otkup dionica u protekloj godini.

Tencent je potrošio rekordnih 49 milijardi hongkonških dolara (6,3 milijarde dolara) na otkup dionica 2023. godine, više nego što je ukupno potrošio u protekloj deceniji, prema javnoj evidenciji kompanije.

Prošlog mjeseca, gigant za gaming i društvene medije, obećao je da će “barem udvostručiti” otkup svojih dionica na preko 100 milijardi hongkonških dolara (12,8 milijardi dolara) 2024. godine.

Cijena dionica Tencenta je pala za 20% u posljednjih dvanaest mjeseci.

CNN je kontaktirao Alibabu i Tencent za komentar o njihovim planovima otkupa.

Glavna kampanja

Druge kineske kompanije – uključujući Meituan, Kuaishou i Xiaomi – također su pojačale otkup dionica u protekloj godini.

Sveukupno, kompanije koje kotiraju u Hong Kongu potrošile su 126 milijardi hongkonških dolara (16,1 milijardu dolara) na otkup dionica 2023. godine, što je najveći rekord, prema kineskom dobavljaču finansijskih podataka Choice. Samo Tencent je činio oko 40% ukupnih otkupa dionica na tržištu Hong Konga.

Firme koje su navedene u kontinentalnoj Kini otkupile su dionice u vrijednosti od 120 milijardi juana (16,6 milijardi dolara), što je više nego udvostručilo iznos potrošen 2022. godine, prema vladinim statistikama.

Ovi napori dio su šire kampanje Pekinga da podvuče crtu ispod trzaja dionica.

U februaru je vlada upumpala novac  u dionice preko državnog fonda i smijenila šefa  Agencije za vrijednosne papire u očiglednom pokušaju da smiri bijes javnosti.

Čini se da su ti napori donijeli Pekingu određeno olakšanje, jer su se tržišta Šangaja i Hong Konga oporavila za više od 10% od nedavnih najnižih vrijednosti početkom februara. Ali oni se ne bave osnovnim izazovima sa kojima se ekonomija suočava.

„Investitori su zabrinuti zbog kineskog ekonomskog usporavanja, posebno usred izazova kao što su nivoi duga, rizici na tržištu nekretnina i demografske promjene“, rekao je Innes.

Osim toga, globalna prodaja kineske imovine, vođena geopolitičkim tenzijama ili zabrinutošću oko regulatornih neizvjesnosti, dodatno je izvršila pritisak na cijene kineskih dionica.

Dok otkupi dionica mogu potencijalno povećati povjerenje investitora signalizirajući uvjerenje menadžmenta u buduće izglede kompanije i njenu posvećenost, njihov utjecaj na oživljavanje povjerenja globalnih investitora u kineske dionice može biti “ograničen u izolaciji”, rekao je.