Novosti

Prvi klimatski bijenale: Nova fabrika obradom otpada razvija materijale za arhitekturu i dizajn


U sklopu prvog bijenala posvećenom klimatskim promjenama koji se trenutno održava u Beču, pokrenut je rad prve bio fabrike. Radi se o inovativnom proizvodnom pogonu koji koristi otpad i neiskorištene resurse grada kako bi u urbanoj sredini razvio nove materijale za arhitekturu, dizajn i industriju. 

Ovaj projekat predstavlja pilot inicijativu Bečke poslovne agencije (Vienna Business Agency), multidisciplinarnog studia LUMA koji se bavi istraživanjem, dizajnom i inovacijama u oblasti održivog razvoja te Tehničkog univerziteta u Beču, a inspirisan je bioregionalnim dizajnom. Biofabrique Vienna se predstavlja kao revolucionarni koncept proizvodnje koji istovremeno smanjuje otpad i generiše nove materijale koji se mogu koristiti u različitim industrijama, postavljajući temelje za inovacije i održiv razvoj.

Foto: Meike Kenn

Tokom 100 dana trajanja bijenala koji kombinuje umjetnost sa klimom, projekat će pratiti bogat program koji uključuje predavanja, diskusije i simpozijume. Posjetioci mogu pratiti napretke u razvoju materijala: od analize sirovina do razvoja novih građevinskih materijala, inovacija materijala je opipljiva. 

Prvi rezultati ovog projekta se očekuju već tokom trajanja bijenala. U septembru će se dio centralnog objekta poznatog festivala dizajna Vienna Design Week izgraditi sa materijalom proizvedenim u ovoj fabrici. 

“Sa Biofabrique razvijamo nove načine proizvodnje za klimatski neutralan Beč. Kroz ovaj prototip želimo pokazati kako možemo minimizirati otpad i istovremeno generisati nove materijale u urbanoj sredini. To je velika dobit za grad,” rekao je Gerhard Hirczi, direktor Vienna Business Agency.

Foto: David Dunst

Interesovanje za ovu fabriku je veliko, jer ona neće samo proizvoditi materijale za arhitekturu i dizajn, već će razvijati i modele za cirkularnu ekonomiju u industrijskoj proizvodnji. Biofabrique Vienna će koristiti velike količine iskopina iz projekata javnog prevoza poput zemlje, kamenja i sličnih materijala koji se uklanjaju tokom građevinskih radova te nove materijale razvijati u saradnji sa vodećim proizvođačem opeke u svijetu Wienerberger AG. 

Učesnici će tokom trajanja festivala na licu mjestu kroz radionice i predavanja raditi na novim idejama i procesima za dobijanje materijala. Pored industrijske proizvodnje, fokus će biti i na tekstilu i hrani.