IT i Tehnologija

Facebook unaprijedio dijeljenje fotografija 


Kompanija Meta, vlasnik društvene mreže Facebook, najavila je da je unaprijedila dijeljenje fotografija preko aplikacije Messenger u HD kvalitetu.

Fejsbuk je još 2017. uveo slanje fotografija u 4K rezoluciji (4.096 sa 4.096 piksela po inču), ali predstavnica Messengerovog tima za komunikaciju Liz Svini rekla da slike tada bile komprimovane, a njihov izgled je “zavisio od mrežnih uslova i pošiljaoca i primaoca”.

Svini je za tehnološki portal Verdž navela da fotografije više neće biti toliko komprimovane, a korisnici će imati na raspolaganju novu komandu “HD” koje omogućava dijeljenje slika u 4K rezoluciji.

Ako korisnik ne dodirne pomenutu komandu pre slanja slike, primalac će dobiti sliku u 2K rezoluciji.

Mesindžer će takođe omogućiti korisnicima da dijele datoteke veličine do 100 megabajta (MB), što je značajno više u odnosu na prethodno ograničenje od 25 MB.

Proširenje kapaciteta će olakšati dijeljenje kraćih video zapisa preko Mesindžera, pošto korisnici neće morati da ih razdvajaju na manje dijelove prije slanja.

Meta je takođe navela da uvodi novu funkciju dijeljenja albuma koja će omogućiti korisnicima da prikupljaju slike ili video snimke sa zajedničkih događaja kao što su grupna putovanja.