Nekretnine

Vlada KS uvodi porez na nekretnine


Kantonalni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu kritikovao je Vladu Kantona Sarajevo, stavljajući im na krivicu i ono što nije u nadležnosti kantona. Najoštriju kritiku upućuju zbog uvođenja poreza na nekretnine, što smo pitali premijera Nihada Uka za pojašnjenje.

Na samom početku saopćenja Kantonalnog vijeća Stranke za BiH, čiji je predsjednik Almir Bečarević tvrdi se da je Vlada KS dovela kanton “na ivicu dužničkog ropstva”.

“Vlada Kantona Sarajevo je prekomjernim trošenjem budžetskog novca i stvaranjem dodatnih obaveza po kolektivnim ugovorima dovela ovaj Kanton na ivicu kolapsa. Vlada Kantona Sarajevo je besmislenim i neracionalnim ulaganjima u propale investicije dovela ovaj Kanton na ivicu budžetskog deficita”, naveli su.

Iz SBiH tvrde da zbog potreba balansiranja deficita u budžetu, Vlada planira uvesti novi porez na nekretnine.

“Kao rješenje svih nagomilanih problema u budžetu KS premijer (M)Uk se oglasio sa spasonosnim rješenjem, Vlada će uvesti novi porez i to porez na nekretnine”, navodi se u saopćenju.

Premijera Nihada Uka smo pitali za objašnjenje u kojem je istaknuo da je riječ o nekretninama koje su prazne.

“Formirana je radna grupa koja će iznaći moduse da se uvede porez na nekretnine koje su prazne (koje se ne koriste). Svjedoci smo da veliki broj stanova i poslovnih prostora stoje van upotrebe, prazni i to dodatno puše balon cijena nekretnina koje su rekordne u našem gradu”, pojasnio je Uk.

Dalje on ističe da je cilj tog poreza nagovoriti vlasnike da učestvuju na tržištu nekretnina.

“Na ovaj način želimo da stimulišemo vlasnike nekretnina da iste stave u promet kroz najam bilo fizičkim licima za stanovanje ili pravnim licima za obavljanje privredne djelatnosti”, kazao je kantonalni premijer.

O ovoj temi je Klix.ba pisao prošle godine u devetom mjesecu nakon čega su pokrenute i zastupničke inicijative u Skupštini KS da se novi porez usvoji.

Ekonomski stručnjak Igor Gavran za Klix.ba je ranije rekao da upravo nekretnine u kojima niko ne živi podižu cijenu nekretnina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koje u posljednje vrijeme kontinuirano rastu. Međutim, on upozorava da treba biti vrlo oprezan kada je riječ o nekretninama koje su napuštene tokom rata jer bi njihovo oporezovanje moglo biti protumačeno kao sprečavanje izbjeglih da se vrate.

Ono što definitivno treba oporezovati su investicione nekretnine i nekretnine koje se iznajmljuju.

“To su nekretnine koje su na papiru prazne, koje ne ne koriste za stanovanje, već predstavljaju ulaganje – kupuju se za preprodaju, kao oblik štednje. To bi se trebalo oporezovati, jer je riječ o komercijalnoj namjeni nekretnina. Nekretnine koje se izdaju, a nije registrovano da se izdaju, trebalo bi također oporezovati”, konstatovao je.

Klix.ba je prošle godine proveo i online anketu među građanima o tome da li je u BiH potrebno oporezovati prazne nekretnine, a rezultati su prilično “tijesni”.

Najviše glasova (35 posto) dobila je opcija “Sve nekretnine koje ne koriste njihovi vlasnici treba oporezovati”, 34 posto anketiranih je bilo za to da se ne oporezuje nijedna nekretnina, a 31 posto njih smatra da treba oporezovati samo investicione nekretnine i one koje se iznajmljuju.

Tvrdnje SBiH iz saopćenja

Iz SBiH su u svom saopćenju pak zaključili da je cilj popunjavanje budžeta te da je ovaj porez samo još jedan u nizu novi trošak za građane. Tom prilikom su naveli nekoliko poskupljenja do kojih je došlo u prethodnom periodu, okrivljujući Vladu KS za to, iako na neke od njih nisu mogli uticati zakonski niti bilo kako drugo, pogotgovo kada se uzme u obzir da su mnoga poskupljenja uzrokovana konstantnom inflacijom.

“Troškovi života u Kantonu Sarajevo lete u nebo, namirnice za ishranu sve skuplje, najavljeno poskupljenje električne energije, gorivo sve skuplje, gas najskuplji u regiji, poskupljenje komunalnih usluga u najavi i sada premijer Uk nalazi spasonosno rješenje za uništeni budžet. Kada propadate uvodite porez i to je poznati obrazac, a građani vam u ovoj situaciji dođu kao bankomat. Trojka polako stvara omču oko vrata građanima i sve će učiniti da i dalje puni budžet direktno od građana, a stvaranje bilo kakve nove vrijednosti je samo misao, jer kako bi to premijer realizovao kad mu je premijersko mjesto prvo zaposlenje”, kazali su iz SBiH.

Na kraju su se još jednom posvetili Uku, uvrijedivši ga riječima da bi za KS bilo dobro da je uposlen u RAD-u i proizvodi kontejnere.